Tengernyi pénz kellene az OECD szerint

2011.12.12. 13:17

Az idén meghaladja a tízezer milliárd dollárt a fejlett ipari térség kormányainak hitelpiaci finanszírozási igénye, és ebben a helyzetben finanszírozási stresszhelyzeteket okozhatnak a piacokat uraló kiszámíthatatlan reakciók az OECD készülő jelentése szerint.

A londoni Financial Times napilap szellőztette meg, hogy az iparosodott gazdaságokat tömörítő Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet e hónapban nyilvánosságra kerülő hitelpiaci előrejelzésében az áll majd, hogy az OECD-országok bruttó állami hiteligénye jövőre valószínűleg 10 500 milliárd dollárra növekszik tovább, ami így már kétszerese lesz a 2005-ös összesített szuverén hiteligényének.

A jelentés előrevetíti, hogy esetenként egyes piaci fejlemények olyan helyzeteket tükröznek majd, amelyekben a piaci dinamikákat állati ösztönök uralják el, felhajtva a szuverén hitelek kamatait, és ez súlyos következményekkel jár majd a szuverén adósság fenntarthatóságára.

A szervezet szerint a belátható jövőben „nagy kihívás” lesz számos OECD-gazdaság számára jelentős összegek előteremtése a piacról, és a refinanszírozási kockázat komoly problémát jelent majd sok kormány és gazdaság stabilitása szempontjából.

A Financial Times kommentárja szerint mindez rávilágít azokra a kockázatokra, amelyek még a legfejlettebb gazdaságokat is fenyegetik, mivel ezek közül sok, mint például Olaszország és Spanyolország, „közel jár ahhoz, hogy kizárják őket a magánpiacokról.”