Románia akarja az új eurószerződést

2011.12.14. 21:01

Az eurót nem használó országok közül elsőként Románia jelezte, hogy csatlakozni kíván a múlt pénteken útjára indított új EU-s szerződéshez, ami az eddigieknél sokkal szigorúbb felügyelet alá vonná a nemzeti költségvetéseket.

Az eurózóna 17 tagállama elkötelezte magát az új megállapodás mellett, bár a részletes szabályokat csak márciusig dolgozzák ki. Románia azért is ilyen gyors, mert részt akarnak venni a szabályok kidolgozásában.

Traian Basescu román elnök szerda este jelentette be, hogy miután konzultált a parlamenti pártokkal és a kormánnyal is, már csütörtökön megerősíti az Európai Bizottságnak Románia csatlakozási szándékát. A pártok abban is egyetértenek, hogy a szerződéstervezet által megkövetelt, az eladósodást tiltó szabályt beemelik a román alkotmányba.

A román kormánykoalíció tagjaként az RMDSZ is támogatja a csatlakozást, mondta Kelemen Hunor elnök.

Magyarország egyelőre megvárja, hogy a részletes szabályok hogy néznek majd ki, illetve a kormány a parlamenttől kér majd állásfoglalást a magyar csatlakozásról. Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Brüsszelben azt mondta, hogy márciusban is ráér még Magyarországnak döntenie.

Eddig csak Nagy-Britannia miniszterelnöke mondott kategorikus nemet a tervezetre.

A román igyekezet egyik fontos alapja lehet az is, hogy a bukaresti kormány néhány hete bejelentette, hogy 2015-től szeretnék bevezetni az eurót. A magyar kormányt ezt 2020 előtt nem tervezi.