18 év után felvették Oroszországot a WTO-ba

2011.12.16. 18:23
Oroszország csatlakozásával négymilliárd euróval nőhet az EU Oroszországba irányuló exportja, és olcsóbbá vállhat az orosz gáz és olaj importja.

Jóváhagyta Oroszország tagfelvételét a Kereskedelmi Világszervezet (WTO). Moszkva 18 évet várt a WTO-tagságra. A tényleges csatlakozásra jövőre kerül sor, az eljárási rendnek megfelelően 30 nappal az után, hogy az orosz parlament is ratifikálta a felvételről szóló dokumentumot.

Oroszország WTO-tagsága az uniós exportot évente mintegy 4 milliárd euróval emeli; az oroszok az európai termékeket jóval alacsonyabb áron tudják majd megvásárolni, miközben olajukat és gázukat kedvezőbben értékesíthetik.

Oroszország felvételével a WTO immár a világkereskedelem 97 százalékát levedi. Az Oroszországgal folytatott kereskedelemben - a csatlakozás követően - a végső kötelező importvám-plafon átlagosan 7,8 százalék lesz, az idei világátlag 10 százalékkal szemben.

A mezőgazdasági termékek esetében az importvámplafon 10,8 százalék, szemben az idei 13,2 százalékos átlaggal, míg a feldolgozóipari termékeknél 7,3 százalék, az idei, 9,5 százalékos átlagos vámtételű feldolgozóipari importvámokkal szemben.

A végső, kötelező vámplafont már a csatlakozást követően rögtön alkalmazzák az importáruk több mint harmada esetében, a vámtarifák egy része viszont csak három év múlva, vagy ennél is később lép életbe. A leghosszabb - 8 éves - végrehajtási időszak a szárnyasimportra vonatkozik.