Meghosszabbított olajszerződések Iránnal

2012.01.12. 17:14

Több európai olajtársaság is meghosszabbította 2012-re Iránnal kötött kőolajszállítási szerződéseinek java részét, miközben az Európai Unió olajembargóra készül a közel-keleti országgal szemben.

Kereskedőktől származó információk szerint az olasz Saras, ERG és Iplom, a görög Hellenic és a spanyol Repsol hosszabbította meg, illetve nem mondta fel az idei évre vonatkozó szerződéseket.

Ez azt jelenti, hogy az Iránból az Európai Unióba irányuló kőolaj oroszlánrészére nem vonatkozna a szankció, legalábbis az év első felében. Görögország, Olaszország, Spanyolország napi 500 ezer hordó kőolajat kap az EU-ba szállított napi 600 ezer hordó iráni kőolajból.

Az unió három legsebezhetőbb országa legalább egy éves átmeneti periódust szeretne, mivel igen sokba kerülne, ha egyik-napról a másikra új szállítóktól kellene vásárolnia az olajat. A külügyminiszterek várhatóan féléves átmenetet fognak javasolni, de ez csak a már meglévő ügyletekre fog vonatkozni.

Az Európai Unió tagállamai a múlt héten jutottak elvi egyetértésre abban, hogy a továbbiakban nem vásárolnak iráni kőolajat, ha Teherán nem működik együtt atomprogramja ügyében a nemzetközi közösséggel. Az embargóról a végső döntést valószínűleg az uniós külügyminiszterek január 23-i ülésén hozzák meg.