Teljes a zavar Európa leminősítése után

2012.01.16. 07:25 Módosítva: 2012.01.16. 07:26
A német kancellár továbbra sem érti az eurózóna válságának valódi okait, pedig az S&P hitelminősítő félreérthetetlenül megismételte a közgazdászok többsége által képviselt állításokat a válságkezelés hibáiról. Kétségek merültek fel az európai mentőalap, az EFSF besorolása körül is.

Meg kell kétszerezni az európai fiskális alapszabály létrehozására irányuló erőfeszítéseket, és ki kell zárni a szabályok felpuhítását célzó kísérleteket − mondta Angela Merkel német kancellár, miután a Standard & Poor's lerontotta az eurózóna több mint fele, összesen kilenc tagállam adósságaira adott minősítését.

A hitelminősítő döntésének két legnagyobb vesztese Franciaország és Ausztria, amelyek AAA besorolása AA pluszra változott − persze a piacok már hosszú hónapok óta nem árazzák kockázatmentesnek a két tagország adósságait, a francia tízéves hozamok német megfelelőjükhöz mért felára például 150 bázispont fölé emelkedett. Párizs osztályzatához ráadásul a további rontást előre jelző negatív kilátás kapcsolódik.

Olaszország BBB plusz minősítése pedig immár Kazahsztánéval egyezik meg, a bóvliba került Portugálié pedig Magyarország alá került, írja a Napi Gazdaság.

Pedig a hitelminősítő az európai szintre emelkedett német állásponttal ellentétben nem a költségvetési megszorítások bevezetésének lassúságával magyarázza a minősítések lerontását, hanem éppen ellenkezőleg: azzal a hibás előfeltevéssel, amelyik szerint csak a költségvetési politika fegyelmezetlensége áll a bajok mögött.

A tömeges leminősítés részletes indoklása szerint az európai válságkezelés félreérti a valódi okokat, tehát a versenyképesség monetáris övezeten belüli rendszeres eltolódását és az ezt kiegyensúlyozó mechanizmusok hiányát. Hiába húzza tehát magára az eurózóna déli perifériája a folyamatos költségvetési kiigazítások kényszerzubbonyát, ez sem növekedési pályájukat nem fogja javítani, sem a versenyképességi problémát nem oldja meg − tette egyértelművé az S&P.

Bár a leminősítés önmagában is komoly gondokat okozhat az államkötvénypiacon, két további tényező rontja a helyzetet. Franciaország leminősítésével tovább csökkent a kockázatmentes országok aránya az európai mentőalapot, az EFSF-et garantáló országok között, ami elemzők szerint az alap leminősítését vonja majd maga után − márpedig a befektetők eddig sem kapkodtak az alap kötvényei után. Az LCH Clearnet nevű klíringház pedig tovább emelte az olasz kötvényekre vonatkozó fedezeti követelményeket, ami meglepő lenne, ha nem hozna hétfőn brutális hozamemelkedést.