Szlovákiában ezrek lesznek földönfutók

2012.01.25. 14:13 Módosítva: 2012.01.25. 14:24

A bedőlt jelzáloghitelek miatt elárverezett lakások száma rekordszintre emelkedett Szlovákiában az év végére, írja szerdai számában a szlovákiai Szabad Újság a Közjegyzői Kamara adataira hivatkozva.

A szlovák Közjegyzői Kamara szerint tavaly 3270 lakóingatlant árvereztek el. Ez tizenötször annyi mint 2003-ban, amikor először készült ilyen felmérés. A lakásárverezések a kimutatás szerint legnagyobb mértékben az ország déli régióit, vagyis főként a magyarok lakta vidéket érintik.

Berényi József a Magyar Koalíció Pártjának elnöke a lapnak adott nyilatkozatában elmondja, hogy az MKP felhívással fordult a szlovák kormányhoz, hogy az rendeljen el időleges moratóriumot az árverezésekre. Berényi szerint előkészítés alatt áll az MKP azon javaslata, amely megteremti a moratórium törvényi hátterét és a bajbajutottak megsegítésére is lehetőséget kínál.

Martin Jaros, a szlovák pénzügyminisztérium szóvivője a javaslat kapcsán annyit közölt, hogy a tárca a jelenlegi helyzet alapján nem érzi indokoltnak hasonló javaslat foganatosítását.