25 százalékra emelkedik az áfa Horvátországban

2012.02.09. 17:25 Módosítva: 2012.02.09. 21:23

Frissítés: Az MTI hírére hivatkozva tévesen közöltük eredetileg cikkünkben, hogy a jelenlegiről 23-ról 27 százalékra emelkedne a horvát áfa. Bár a távirati iroda e frissítésig nem adott ki javítást, feltehetően elütésről van szó, valamennyi horvát és nemzetközi forrás 25 százalékos áfakulcsról ír.

A horvát kormány több adóügyi javaslatot fogadott el csütörtökön, amelyek a parlament jóváhagyása után várhatóan március 1-jén lépnek életbe; ezek között szerepel egyebek mellett, hogy az áfa-kulcs a jelenlegi 23 százalékról 25 százalékra emelkedik.

Az alapvető fontosságú élelmiszerek, illetve a vízszolgáltatás áfáját 10 százalékban rögzítenék.

Tizenkét százalékos adót vetnének ki az osztalékokra, kivéve azokat a kisrészvényeseket, akiknek befektetései nem haladják meg az évi 12 ezer kunát, hozzávetőleg 500 ezer forintot.
A tavaly hatalomra került balközép kormány az idén 0,8 százalékos GDP-növekedésre számít a tavalyi 0,4 százalékos bővülést követően, az államháztartási hiányt 4,2 százalékra tervezi visszaszorítani a 2011. évi 6,3 százalékról. Horvátország várhatóan 2013 közepén csatlakozik az Európai Unióhoz.

Világrekorderek klubja

Sehol az EU-ban nincs 27 százalékos áfakulcs, de világviszonylatban is dobogós helyezést érnénk el a fogyasztás ilyen mértékű adóztatásával. Az európai élbolyt korábban a dánokkal és a svédekkel holtversenyben a 25 százalékos áfakulccsal mi jelentettük, de januárban lehagytuk a leggazdagabb európai országokat is a 27 százalékos általános áfakulcsunkkal.

 

Ennél a világban csak két helyen, a kelet-afrikai Dzsibutiban van 33 százalékban maximált áfa, illetve egy 160 000 fős szigetországban, Szent Luca szigetén, itt még magasabb, 40 százalékos áfakulcsot alkalmaznak.

Mindkét országban azonban más a kivetés és az elszámolás módja, mint az országok többségében alkalmazott hozzáadottérték-alapon számolt áfának.  A számítási módszertanunkat választó országokban a 25-26 százalékos adómérték világszerte a plafont jelenti, ettől csak lefelé térnek el az országok, mostmár Horvátország kivételével.