Mentik az amerikai lakáshiteleseket is

2012.02.09. 12:46

Kiegyezhet egymással az Egyesült Államokban öt pénzintézet és az őket gyanúsító ügyfeleik, akik szerint illegálisan szerezték meg lakásaikat a bedőlt jelzáloghiteleik biztosítékaként. Barack Obama elnök újraválasztásának is jól jöhet, ha a választási évben sikerül segíteni a bajbajutott lakástulajdonosokon.

A Bank of America, a Wells Fargo, a JPMorgan Chase, a Citigroup és az Ally Financial mind mentesülhet a közel 50 szövetségi államban ellenük indult összes vizsgálat alól. A kutakodás a cégek ügyeibe azért indult el országos szinten, mivel számos ügyfél szerint visszaéltek erőfölényükkel a hitelező bankok és jogellenesen jártak el számos esetben.

Az angol Financial Times napilap értesülései szerint a megegyezés tényét még nem erősítették meg, lehet, hogy el is marad, de a kompromisszumkötés most valószínűbbnek látszik.

A bankoknak vállalniuk kell, hogy javítanak a jelzáloghiteles ügyintézésükön, csökkentik a hitelfelvevők tartozásait és a havi törlesztőrészleteket, 17 milliárd dollár értékben kedvezményes hiteleket nyújtanak az ügyfeleknek, valamint 4,2 milliárd dollárnyi kártérítést fizetnek 750 ezer sértett lakástulajdonosnak és szövetségi kormányzatoknak.

Az Amerikai Lakás és Városfejlesztési hivatal számításai szerint a teljes program nagyjából 39,5 milliárd dollár könnyítést jelentene a hitelfelvevőknek, akik közül legalább 1 millió főt érintene a dolog.

Bár a megoldás jelentős kiadásokkal járna, a pénzintézeteknek is van mit nyerniük. Megszűnnek az ellenük indított keresetek, csökken a jogi kockázatok mértéke, ami visszacsalogathatja a banki befektetőket. Azért is hajlandóak lehetnek persze együttműködni, mivel a mostani 39,5 milliárd dolláros kiadás mellett még további 11 millió jelzálogos hitelfelvevő tartozik több mint 700 milliárd dollárral, tehát van honnan pótolni a veszteségeket.