Vasárnap kiderül, csődbe megy-e Görögország

2012.02.11. 08:22

A görög kormány jóváhagyta szombat hajnalban az EU-IMF-mentőcsomagról szóló megállapodást és az ennek fejében meghozandó takarékossági intézkedéseket, amelyekkel elkerülhető, hogy az ország már márciusban csődbe menjen, közölte a miniszterelnöki hivatal a francia hírügynökséggel.

Az ANA görög hírügynökség jelentette, hogy a kormánydöntést beterjesztették a parlament elé, és az vasárnap szavaz róla. Lukasz Papadémosz miniszterelnök már csütörtökön közölte, hogy a kormány megállapodott az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által követelt megszorító intézkedésekről, de ezután, pénteken a kormánykoalíció egyik kis pártjának, a jobboldali, nacionalista Ortodox Népi Riadónak (LAOS) a tagjai, valamit két szocialista miniszter az állami költséglefaragások miatti tiltakozásul kiléptek a kormányból. Papadémosz ekkor azt mondta: nincs helyük a kormányban azoknak, akik a takarékossági intézkedések ellen szavaznak a parlamentben.

A miniszteri lemondások ellenére a görög tömegtájékoztatás szerint biztosítottnak tűnik a kormánydöntés megszavazása a parlamentben. A kormány fő pillérét képező táborban legalább harminc elhajló lehet, és hozzájuk csatlakozna a LAOS 16 képviselője. A döntő az, hogy miként szavaznak a szocialisták (PASZOK) és a konzervatívok (Új Demokrácia). A kormánytábornak 252 képviselője van a 300 tagú parlamentben. A törvény elfogadásához 151 szavazat szükséges. Egyes elemzők kormányátalakításra számítanak, s arra, hogy a pártonkívüli Papadémosz kormánya immár csak technokratákból fog állni.