7 százalékos görög visszaesés

2012.02.14. 15:36 Módosítva: 2012.02.14. 19:58
A sorrendben ötödik éve folyamatosan recesszióban lévő görög gazdaság teljesítménye éves szinten 7 százalékot csökkent a tavalyi utolsó negyedévben - közölte a görög statisztikai hivatal. Jövő év végére terveznek csak növekedést.

Az ELSTAT adatai szerint a megelőző negyedévi 5 százalékos csökkenés után év végére 7 százalékkal zsugorodott a Görögország gazdasága.

A szezonálisan még nem kiigazított adatok alapján tavaly 6,8 százalékos volt a görög GDP visszaesése, a korábbi becslések még 5,5-6,0 százalékról szóltak. Folyó árakon a görög GDP tavaly egész évben 215 milliárd euróra csökkent, közgazdászok szerint gyakorlatilag csak a nettó export adatai mutattak növekedést.

Görögország, ami már az Európai Unióba való felvételét is a meghamisított költségvetésének köszönheti és mára gyakorlatilag csődbe ment, csak az uniós mentőcsomagokkal és igen komoly megszorítások árán tudná elkerülni az azonnali összeomlást. Az országgyűlés hajlandónak is mutatkozik az állami kiadások drasztikus visszavágására, de további komoly kockázatot  jelent a görög társadalom különösen erős ellenállása.

Elutasítják a megszorításokat