Stepic: Tudatlanok a hitelminősítők

2012.02.20. 12:56

A nemzetközi hitelminősítők „tudatlanok” Európa feltörekvő régióját illetően, és hajlamosak nem tenni különbséget az egyébként ígéretes térség egyes országai között – jelentette ki  Herbert Stepic a Raiffeisen Bank International (RBI) vezérigazgatója az osztrák Der Standardnak. A bankvezér az osztrák szuverén besorolásrontásra adott hitelminősítői indoklást bírálva nyilatkozott így.

„Az angol-amerikai kultúrkörben elmarad az optimálistól mind az ismeretanyag, mind a képesség a kelet- és közép-európai térség megítélésére” – mondta az RBI igazgatója a lapnak. Stepic szerint „igazából csak az európai emigránsok rendelkeznek megfelelő jártassággal a témában. Az amerikaiak sokkal inkább különbségtétel nélkül, egységként kezelik a térséget. New Yorkban tíz emberből még nyolc használja a »keleti blokk« kifejezést, és ez már önmagában is mindent elárul”.

Arra a kérdésre, hogy emiatt a hitelminősítők nevezhetőek-e tudatlannak, Herbert Stepic így válaszolt: „Igen, tudatlanok. Illetve másként fogalmazva, nem eléggé érdekesek számukra a kelet-európai országok”.

A Standard & Poor's januárban fosztotta meg Ausztriát elsőrendű szuverén besorolásától, a Moody's pedig ebben a hónapban adott ki figyelmeztetést hasonló szándékáról. Mindkét hitelminősítő az osztrák bankok kelet-európai kitettségével indokolta döntését.