Eldőlt: mégsem jön a görög drachma

2012.02.21. 06:14 Módosítva: 2012.02.21. 06:30
Az ország 130 milliárd eurós mentőcsomagot kap, ez 37 700 milliárd forintnak, vagyis több mint egy évnyi magyar gazdasági teljesítménynek felel meg. Az ország az évtized végéig leviszi az adósságát a GDP 120 százalékára, a magánbefektetők a görög állampapírok 53,3 százalékát veszítik el.

Megállapodtak az euróövezeti tagországok pénzügyminiszterei kedd hajnalban a Görögországnak nyújtandó újabb mentőcsomagról. Ez 130 milliárd eurós pénzügyi támogatásról – ami 290-es árfolyamon 37 700 miliárd forintnak felel meg –, valamint a GDP-arányos görög államadósság 121 százalékra történő leszorításáról szól, ez utóbbit 2020-ig kell a görögöknek teljesíteniük.

A hétfő délután kezdett, nagyjából tizenkét órás tanácskozás végén, kedden hajnali öt körül Jean-Claude Juncker, az euróövezeti országok pénzügyminiszteri tanácsának elnöke azt mondta: Görögország és az euróövezet pénzügyi stabilitását egyaránt biztosítja a megállapodás a mentőcsomagról és az adósságlefaragásról.

A döntés hírére erősödött az euró, a dollárral szembeni árfolyama a bankközi devizapiacon tíz perc alatt 1,3185-ről 1,3266-ra szökött fel.

Az államadósság bruttó hazai termékhez (GDP) viszonyított 121 százalékos szintje nagyon közel áll ahhoz a 120 százalékhoz, amelyet a brüsszeli tárgyalások több résztvevője - köztük Németország és Hollandia, valamint a Nemzetközi Valutaalap (IMF) - hosszú távon fenntarthatónak tart.

Ezenkívül Görögország magánhitelezői várhatóan a kezükben lévő görög állampapírok nominális értékének 53,5 százalékát veszítik el, aminek révén Görögország államadóssága 100 milliárd euróval csökken majd. Korábban a nominális érték 50 százalékának leírásáról szóló hírek láttak napvilágot, ami azt jelentette volna, hogy a kötvények nettó piaci értékük közel 70 százalékát veszítik el.

Görögországnak egy hónapon belül szüksége lenne az újabb nemzetközi hitelekre, különben lejár egy 14,5 milliárd eurós hitelfelvételének törlesztési határideje, és kénytelen lenne csődöt jelenteni.

Ez már a második mentőcsomag, amit a görögök kapnak a nemzetközi szervezetektől. Athén ezt megelőzően a 2010 májusában az euróövezeti tagországok kormányaival és az IMF-fel kötött kétoldalú hitelmegállapodások révén összesen 110 milliárd euróhoz jutott.

Mind a magánhitelezők, mind az állami résztvevők jelenős további erőfeszítéseket tettek, hogy garantálni tudják a görög államadósság szintjének leszorítását a tagországok állam- és kormányfőinek korábbi iránymutatásaiban szereplő, a GDP-hez viszonyított 120 százalékos szintre 2020-ra. Mindez megerősíti Görögország helyét az euróövezetben – szögezte le Jean-Claude Juncker.

Olli Rehn, az Európai Bizottság pénzügyi felelőse és Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója hozzátették: a megállapodás lehetővé teszi a program pontos végrehajtását és a gyakorlatba iktatás szigorú ellenőrzését is.

A Reuters szerint ugyanakkor sokan szkeptikusak, hogy vajon az új görög kormány is folytatni fogja-e teljes mértékben a népszerűtlen, és tüntetéseket kiváltó megszorításokat az áprilisi választások után.