Durva Fitch-leminősítés Görögországnak

2012.02.22. 14:04

Meredeken, a csődbesorolás szélére minősítette vissza Görögország szuverén adóskockázati osztályzatát szerdán a Fitch Ratings. A hitelminősítő közölte egyben, hogy az előző nap elfogadott segélyprogram magánszektorbeli adósságcsere-elemének végrehajtása után nem törlesztői kategóriába süllyeszti tovább a görög államadósság-osztályzatot.

A legnagyobb európai hitelminősítő szerdán Londonban bejelentette, hogy a hosszú futamú görög szuverén adósbesorolást a már eddig is rendkívüli befektetői kockázatokra figyelmeztető „CCC”-ről egyszerre öt fokozattal „C”-re rontja.

A Fitch közölte, hogy a mentőcsomagban szereplő adósságcsökkentést saját kritériumai alapján értékvesztéssel járó kötvénycserének tekinti, és emiatt az IMF/EU-segélycsomagról szóló bejelentés elindította a cég felülvizsgálati eljárását a görög adósosztályzattal kapcsolatban.

A hitelminősítő szerint a most megadott „C” adósosztályzat azt jelzi, hogy „nagyon valószínű” Görögország nem törlesztővé válása a közeljövőben.

A Fitch Ratings úgy tartja, hogy a magánszektorbeli befektetők adósságcseréje révén végrehajtott görög közadósság-csökkentés besorolási szempontból nem törlesztésnek felel meg. Amint ez a tranzakció befejeződik, a cég a „korlátozott nem törlesztő” szintre sorolja vissza a görög államadósságot.