Elmaradt a káosz a frankfurti reptéren

2012.02.29. 14:31

A frankfurti repülőtéren nem következett be a megjósolt káosz szerdán, miután a frankfurti munkaügyi bíróság nem engedélyezte, hogy a repülőtér légi irányítói is csatlakozzanak a földi személyzet sztrájkjához. Szerdán azonban így is 235 járatot kellett törölni, és 40 gép késett.

A bíróság határozata szerint a légi irányítók által beharangozott hatórás sztrájk "aránytalanul" nagy hatással lett volna a repülőtér működésére ahhoz képest, hogy csak a sztrájkoló kollégák iránti szolidaritásból került volna rá sor. Nem tudni, hogy a légi irányítók szakszervezete fellebbez-e a bírósági döntés ellen.

Teljes leállás következhetett volna be szerdán reggel a frankfurti repülőtéren az utóbbi napok részleges járatkimaradásai után, ha a légi irányítók is csatlakoznak a repülőgépeket a földön kalauzoló személyzet munkabeszüntetéséhez. A légi irányítók szerdán reggel 5 órától délelőtt 11 óráig akartak sztrájkolni, hogy kifejezzék szolidaritásukat a kollégákkal - közölte kedden a GdF szakszervezet. A munkabeszüntetés miatt csaknem 400 járat maradhatott volna ki, ez a frankfurti nemzetközi repülőtér napi forgalmának nagyjából az egyharmada.

A GdF azt a mintegy 200 dolgozót képviseli a több mint 70 ezer embert foglalkoztató repülőtéren, akik a leszálló gépeket a kijelölt terminálhoz, a felszállásra készülő repülőket pedig a kifutópályához kalauzolják, illetve ezt a munkát az irányítótoronyból összehangolják, vagy pedig a gépek földi mozgásának tervezésével foglalkoznak a repülőtér úgynevezett közlekedési központjában.

A fizetés mindhárom munkakörben viszonylag alacsony, legalábbis elmarad az igen speciális szaktudást igénylő többi repülőtéri közlekedésszervezői és -irányítói munkáért járó javadalmazástól. Az első munkakörben - a repülőtéri "révkalauzok" csoportjában - például az éves fizetés 53 ezer és 69 ezer euró között (15,4-20 millió forint) mozog. A GdF 79.600 és 86.700 euró közötti éves fizetést követel, a munkaadó ezt túlzásnak tartja.

A vitából fakadó sztrájk megszakításokkal ugyan, de már másfél hete tart. A GdF tagjai legutóbb a hét végén szüntették be a munkát; az akkori bejelentés szerint a sztrájk vasárnap este kilenckor kezdődött, és csütörtök reggel ötig folytatódik.