Vodkaszigor jöhet az oroszoknál

2012.03.12. 06:57
Egy orosz ellenzéki parlamenti javaslat 18-ról 21 évre emelné a szeszes italok fogyasztási és vásárlási korlátját. Ezzel tulajdonképpen egy kormányprogramot vinnének tovább, amely harcot hirdetett az alkoholizmus ellen.

A RIA Novosztyi hírügynökség szerint a jelenlegi alkoholfogyasztás Oroszországban fejenként évi 17 liter tiszta szesznek felel meg, vagyis az Egészségügyi Világszervezet által veszélyhatárnak minősített nyolc liter több mint kétszerese.

Az oroszok 76 százaléka fogyaszt rendszeresen alkoholt, és évente 75 ezer ember halálát okozza közvetlenül szeszes ital. A törvényjavaslatot benyújtó Anton Beljakov szerint az oroszok átlagosan 14 éves korukban kezdenek inni, írja a Napi.

Valerij Zubkov miniszterelnök-helyettes szerint viszont javul a helyzet: két év alatt 18-ról 15 literre csökkent a fogyasztás, amit a politikus az alkoholfogyasztás korlátozására hozott intézkedések sikerének tulajdonított. Ugyancsak pozitívan értékelte, hogy a fogyasztásnak csak valamivel több mint 20 százalékát adták az illegális szeszfőzdék termékei, míg néhány évvel ezelőtt ez még közel 50 százalék volt − mondta a Rosszijszkaja Gazetának adott interjújában. A kormány azt tűzte ki célul, hogy 2020-ra a jelenlegi felére csökkenti az alkoholfogyasztást.

A hivatalos adatok eltérnek a Beljakov által idézettektől. Ezek szerint évente "csak" több mint 23 ezren halnak meg alkoholmérgezésben, de mintegy félmillióan a közvetlenül az alkoholfogyasztásnak tulajdonítható betegségekben.

Belaruszban még rosszabbnak tűnik a helyzet. A hivatalos statisztikák szerint a fővárosban 40,5 ezer alkoholistát tartanak nyilván (közülük 7,7 ezer nő és 4,6 ezer tinédzser), a szakértők szerint azonban a tényleges szám mintegy 200 ezer lehet. Egy szociológiai felmérés azt állítja, hogy a gyerekek 15,4 százaléka 8 éves kora előtt ivott először szeszes italt − írta a Telegraf. Ugyancsak aggasztó, hogy évről évre nő az alkoholisták száma − a nők körében például az elmúlt 5 év alatt 37 százalékkal emelkedett.