Évszázadokra tervezne a brit kincstár

2012.03.19. 07:01

Száz évnél hosszabb lejáratú vagy akár örök időkre szóló kötvények kibocsátását fontolgatja a brit kormány − ismerteti a Napi Gazdaság az AP hírügynökség brit pénzügyminisztériumi illetékestől származó információját. A potenciális vevőkkel várhatóan az új költségvetési év kezdetén, vagyis áprilisban kezdenek konzultálni.

Robert Stheeman, az adósságkezelő hivatal vezérigazgatója azt mondta, a végső döntést a kormánynak, mindenekelőtt George Osborne pénzügyminiszternek kell meghoznia. Osborne ezen a héten áll a parlament elé az éves költségvetéssel. „A konzultáció célja az, hogy felmérjük, egyáltalán van-e igény ilyen papírra, és ha igen, milyen feltételekkel” − hangsúlyozta Stheeman.

Az extrém hosszú lejáratú kötvényekkel Nagy-Britannia kihasználhatná a mostani alacsony kamatokat − a Bank of England három éve rekordmélységben, 0,5 százalékon tartja az irányadó rátát −, ami javíthatná az államadósság lejárati és hozamösszetételét. Jelenleg a brit államkötvények átlagos lejárati ideje 14 év, a duplája a G7-országok átlagának, a leghosszabb papír 50 évre szól.

A brit adósságportfólióban most is van nyolcféle örök időkre szóló kötvény − ezek kölcsöntőkéjét sose törlesztik, csak kamatot kap a birtokosa, míg világ a világ −, a legnagyobb az, amelyet 1932-ben bocsátottak ki 1,9 milliárd font értékben az I. világháború költségeinek finanszírozására. A globális piacon elérhető néhány százéves kötvény is: Mexikó például tavaly bocsátott ki egyet egymilliárd dollár értékben, ez most 5,96 százalékos hozammal forog.