Vazul
10 °C
25 °C

Nyugdíjpénzből lesz szlovák sztráda

2012.03.26. 15:46

A nyugdíjrendszer második pilléréből egymilliárd eurót akar kölcsönözni az új kormány, hogy azt az autópályák építésére fordítsa. Robert Fico leendő kormányfő szerint a nyugdíjpénztárak nem zárkóznak el az ötlettől – írja a bumm.sk. A köztévében Fico azt mondta: „üdvözöltem a nyugdíjpénztárak közlését, miszerint készen állnak arra, hogy egymilliárd eurót kölcsönözzenek autópályák építésére“.

A lap megjegyzi: tavaly ennek a pénznek a harmadából a szlovák állam nagyjából 37 kilométernyi autópálya építését rendelte meg.

A magánnyugdíjpénztárak közölték: a hitel nagysága csak az egyike a témáknak, melyekkel meg kell majd egyezniük a leendő miniszterelnökkel. Peter Socha, a nyugdíjpénztárak szövetségének vezetője elmondta, hivatalosan még nem egyeztettek a kérdésről. Szerinte kulcskérdés lesz, hogy az állam milyen kamatot kínál majd a hitel kapcsán, és azt mondta: a feltételeknek a piaci helyzethez kell idomulniuk.

Fico azt is bejelentette, hogy módosításokat terveznek a nyugdíjtakarékosság második pillérében, újra garanciát akarnak bevezetni a betétekre, hogy ne fordulhasson elő az ügyfelek betéteinek értékcsökkenése. Ha a betétek vesztenének értékükből, a nyugdíjpénztáraknak fedezni kellene a veszteséget. Ezt a korábbi Fico-kabinet már egyszer bevezette, ám a Radičová-kormány alatt eltörölték. Pontosabban a négy választható alap közül csak egy esetében hagyták meg a garanciát.

Az új kormány azt is tervezi, hogy újra megnyitja a második pillért, azaz az emberek be- és kiléphetnének. Az első Fico-kormány arra buzdított, lépjenek ki, ám ezt viszonylag kevesen tették meg.