János, Pál
20 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Általános közalkalmazotti sztrájk Szlovéniában

2012.04.18. 13:03
A kormányzati megszorítások ellen tiltakozva szerdán általános sztrájkot tartanak a szlovén közalkalmazottak. Az STA hírügynökség a "szlovén történelem egyik legnagyobb sztrájkjának" nevezte az akciót, amelyben szakszervezeti becslések szerint 80-90 ezren vesznek részt.

A munkabeszüntetés miatt szerdán zárva tartanak az iskolák, több mint 600 iskola és óvoda maradt üresen. Sztrájkolnak a rendőrök és vámtisztviselők, akik a rend és közbiztonság fenntartására ígéretet tettek, kisebb horderejű ügyekben azonban nem lépnek fel.

Kimaradnak a szerdai munkabeszüntetésből az orvosok, viszont a nővérek és az egészségügyi intézmények kiszolgáló személyzete reggel 9 órától délután háromig nem dolgozik. A szokásos szolgálati rend szerint dolgoznak a tűzoltók és a katonák, miközben sok kulturális közintézmény zárva tart.

A munkabeszüntetést több szlovén városban tiltakozó felvonulások kísérik.

A jövő generációk kárára

Az új jobbközép kormány miniszterelnöke, Janez Jansa kedd esti beszédében azt hangsúlyozta, hogy a közszférának is el kell fogadnia a realitásokat, mivel Szlovéniának nincs több manőverezési lehetősége, hogy a 4mások, illetve a jövő nemzedékek számlájára éljen. Hangsúlyozta azt is, hogy kormánya leszámol elődei hagyományával, amelyek térdre estek a szakszervezetek előtt.

Tavaly a GDP-hez viszonyítva 6,4 százalékra nőtt Szlovénia államháztartási deficitje, szemben az előző évi 6 százalékkal és az előirányzott 5,5 százalékkal. Szlovéniának egészen 2007-ig, amikor bevezette az eurót, egyensúlyban volt a költségvetése, exportfüggősége miatt azonban rendkívül súlyosan érintette a világgazdasági és az euróövezeti válság.

Janez Jansa miniszterelnök februárban hivatalba lépett jobbközép kormánya az idén 3,5 százalékra akarja leszorítani a deficitet.

A megszorítások része egyebek között a közkiadások tízszázalékos csökkentése, így a közszféra béreinek megnyirbálása is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!