István, Vajk
20 °C
35 °C
Index - In English In English Eng

Hároméves mélypont a magyar gazdaságban

2012.05.02. 10:34 Módosítva: 2012.05.02. 10:40

Az előzetes becslésnél is rosszabbul alakultak a feldolgozóipar beszerzési menedzserindexei az eurózónában. Az olasz és spanyol indexek 43 pont körülire süllyedtek, de 46,2 pontra süllyedt a német index, írja a Portfolio.hu.

Áprilisban így tovább csökkent a feldolgozóipar teljesítménye az euróövezetben. A londoni Markit Economics gazdaságkutató intézet adatai szerint áprilisban 45,9 pontra esett az euróövezeti feldolgozóipari beszerzési menedzser index a márciusi 47,7 és a februári 49 pontról, olvasható az MTI tudósításában.

A beszerzési menedzser index 50 pont alatti értéke az ágazat gazdasági teljesítményének zsugorodását, 50 pont feletti értéke pedig gyarapodását tükrözi.

Az eurózóna feldolgozóipara tavaly nyár óta nem tud felkapaszkodni. A közösség átlagát persze erősen lehúzzák a komoly nehézségekkel küzdő periféria országok, a spanyol és az olasz index egyaránt 43 pont körüli, rendkívül alacsony.

Ezúttal azonban újból visszaesett a német és a francia pmi is, kissé az előzetes becslésnél is rosszabbak lettek az áprilisi indexek. A német index előzetesen 46,3 pont, ez 46,2 pontra módosult, a francia index pedig 47,3 pontról jött le 46,9 pontra a végleges adatközléskor.

Mindez erősen érintette a közép-kelet európai régió feldolgozóiparát is, 50 pont alá került a cseh, lengyel és magyar pmi is, miután a külföldi kereslet és az új megrendelések erősen visszaestek. Áprilisban a feldolgozóipari beszerzési menedzser index (bmi) szezonálisan kiigazított értéke 46,9 pont volt a márciusi, felfelé korrigált 57,7 pont után.

Vagyis áprilisban újból a szektor összehúzódását jelzi a mutató a múlt havi biztató emelkedés után. Az index értéke ráadásul 2009 augusztusa óta nem volt olyan alacsony, mint most – olvasható a Portfolio.hu cikkében.