Kettős játékot űz a svájci jegybank

2012.05.04. 08:06
A svájci jegybank negyedéves jelentése alapján több devizaszakértő is arra a következtetésre jutott, hogy a pénzintézet kettős játékot űz: nemcsak erősödni, de gyengülni sem engedi a frankot. S ehhez egyre több muníciója van.

Nem kereshették agyon magukat azok a spekulánsok idén, akik arra játszottak, hogy a svájci jegybank (SNB) intervencióinak köszönhetően jelentősen gyengülni fog a frank árfolyama az euróval szemben, írja a Napi Gazdaság.

A tipikus kereskedési ötlet azon alapult, hogy 1,20-as euró/svájci frank keresztszintnél a jegybank úgyis megfogja az árfolyamot, és a stabil intervenciós háttér által megerősített támasz közeléből jelentősen gyengülni kezd a svájci deviza kurzusa. Ehelyett az árfolyam egy rendkívül szűk sávba szorult, s nem is tudott 1,215 fölé jutni, ezt a szintet is csak épp hogy egy pillanatra érintette meg.

Az SNB negyedéves jelentésének közzétételekor több devizaszakértő arra a következtetésre jutott, hogy a keresztárfolyam megdöbbentő stabilitásának oka, hogy a jegybank egészen más stratégiát folytat a devizapiacon, mint amire hivatalos megnyilvánulásai alapján következtetni lehet. Nem csak korlátlan euróvásárlóként van jelen a piacon, hanem ha az árfolyam elmozdulna az erősebb euró irányába, akkor jelentős tételekben el is ad a közös devizából frank vétele mellett, így gyakorlatilag sávba kényszerítve a keresztárfolyamot.

Ezzel jó pár devizakereskedőnek, ha nem is érzékeny veszteségeket okoztak, de eltántoríthatták őket egy időre a keresztárfolyam babrálásától. Néhány hete például a Goldman Sachs rukkolt elő hatalmas kereskedési ötletével ügyfelei felé, amelyben euró/svájci frank vételeket hirdettek, mondván, a jegybank hamarosan 1,35-re emeli az árfolyamküszöböt.

Ráadásul muníciót is gyűjtött magának a jegybank arra az esetre, ha ez euróövezet válsága nyomán ismét felértékelődési nyomás alá kerülne a frank. Egy szakmai blog elemzése arra hívja fel a figyelmet, hogy az SNB tavaly augusztusban jelentősen, idén januárban pedig egyszerűen csak túlértékelt frankról beszélt, szóbeli intervencióival erősítve a hitet, hogy mindenáron a frank gyengítésében érdekelt.

Eközben viszont az első negyedév folyamán tartalékaiban 57 százalékról 50 százalékra csökkentette az euró arányát, három hónap alatt összesen 17 milliárd eurót adott el. Eközben a svájci bankrendszer felé fennálló kötelezettségeinek csökkenése alapján arra lehet következtetni, hogy az SNB fokozatosan mérsékelni kezdte az országban a likviditást, ezzel a lépéssel egyesek szerint az ország ingatlanpiacán kibontakozó buborékból kezdi el kiengedni egy kissé a levegőt.