Megemelik a bankok tőkemegfelelési mutatóját

2012.05.15. 19:08
Megállapodtak az Európai Unió tagországainak pénzügyminiszterei kedden Brüsszelben a bankok magasabb tőkemegfelelési kritériumait előíró szabályozásról – jelentette be az unió soros elnökségét betöltő Dánia pénzügyminisztere, Margrethe Vestager.

A miniszterek a banki kockázatok csökkentésére kidolgozott Bázel III nemzetközi szerződés uniós átültetéséről folytattak vitát: ez a megállapodás 2 százalékról 7-re emeli a bankok úgynevezett magtőkére vonatkozó tőkemegfelelési mutatóját, és további 2,5 százalék elkülönítését vetíti előre a fellendülés időszakában.

Az uniós szabályozást – amely a tervek szerint jövőre életbe is lép – még az Európai Parlamenttel is egyeztetni kell. Az EU azon dolgozott, hogy egyensúly legyen az egységes uniós piac tiszteletben tartása és a nemzetek rendelkezési szabadsága között.

A miniszteri kompromisszum eléréséhez a keddi tanácskozáson a szabályoktól a nagyobb szigorúság felé való eltérés lehetősége mellett kardoskodó Nagy-Britannia és támogatói számára megfelelő megoldást kellett kidolgozni. A világ egyik legnagyobb pénzügyi központjának otthont adó London ugyanis ragaszkodott ahhoz a lehetőséghez, hogy ha egyes tagállamok szükségesnek ítélik meg, nemzeti szabályozásukban az uniósnál magasabb tőkemegfelelési mutatókat is előírhassanak.

A témáról kiadott sajtóközlemény szerint a kompromisszum értelmében lehetővé teszik, hogy a tagországok 3 (illetve helyi vagy unión kívüli országok esetében 5) százalékkal tovább növeljék az előírt tőkemegfelelési mutatót, sőt ennél akár nagyobb mértékben is, ha arról egyeztetnek az uniós partnerekkel. Az uniós jogszabály az EU-ban több mint 8300 bankra vonatkozik majd, és sokuk esetében eurómilliárdos nagyságrendű tőkeemelést követel meg.

A négy éve kezdődött nemzetközi pénzügyi válság tanulságaira épülő Bázel III (a banki kockázatok csökkentésére a nyolcvanas évek végén kidolgozott bázeli szerződés továbbfejlesztett változata) kötelezően megemeli az úgynevezett tőkemegfelelési mutatókat, vagyis azt a (nagyobb kockázatú vagyonrészhez is viszonyított) készpénz- és értékpapír-tartalékot, amely biztosítja, hogy egy-egy pénzintézet nehéz időkben is talpon tudjon maradni.

A tavalyelőtt kidolgozott nemzetközi megállapodás értelmében az egyes országoknak maguknak kell gondoskodniuk arról, hogy az új szabályok 2019-re életbe lépjenek, így arról is, hogy a szükséges tőkeemelés (a szavatoló tőke növelése) jövőre megkezdődjön. Az Európai Unió azonban a nemzetközi megállapodáson belül saját tagországaira egységesebben vonatkozó szabályozást kíván kidolgozni.

Az EU dán elnöksége azt szeretné, ha az Európai Parlamenttel még ebben a félévben sikerülne megállapodni a témáról.