A bennfentesek már vásárolják a részvényeket

2012.05.24. 07:41

Az elmúlt hetekben visszafogták eladásaikat az amerikai vállalati bennfentesek és egyre többet vásárolnak, ami jó jel lehet a piac szempontjából − írja a Marketwatch. A Vickers adatai szerint a múlt héten a bennfentes eladási/vételi arány 1,63-on állt, írja a Napi Gazdaság.

Ez nem csak abszolút értékében optimizmusra okot adó érték, hanem az elmúlt időszakban tapasztaltakhoz képest is. A múlt hónap elején például a piaci csúcsán az aránya 5,71 volt, márciusban még ennél is magasabban, 6,51-en állt, ez 2011 áprilisa óta a legmagasabb érték volt. A Vickers Weekly Insider Report adatai szerint a vállalati bennfentesek eladásainak aránya a vételekhez képest átlagosan 2 és 2,5 között szokott tartózkodni.

Ennek oka, hogy a bennfentesek, a legnagyobb részvényesek, a vállalatok vezető tisztségviselői természetes eladók a piacon a különböző részvényalapú javadalmazási programokon keresztül. A hosszú távú átlag alatti értékek jó jelnek tekinthetők, hiszen arra utalnak, hogy a cégek teljesítményét jól ismerő bennfentesek optimistán tekintenek cégük jövője elé.

Az árfolyamok csökkenése mellett az eladási/vételi arányban bekövetkezett hatalmas zuhanás arra utal, hogy a bennfentesek legalábbis arra számítanak, hogy az árfolyamok hamarosan magukra találhatnak, ezért már inkább vásárolnak. A jelenlegihez hasonló mértékű optimizmust tavaly novemberben lehetett tapasztalni ebben a befektetői körben, ami akkor egy hatalmas emelkedést előzött meg a részvénypiacon.