Az EKB nem számít a görögök kilépésére

2012.06.12. 23:43

Az Európai Központi Bank nem számít arra, hogy Görögország elhagyja az eurózónát – ismertette a pénzintézet félévente esedékes Pénzügyi Stabilitási Jelentését az EKB alelnöke, Vítor Constancio kedden Frankfurtban.

Az alelnök szerint Görögország számára a kilépés „nagyon, nagyon súlyos helyzetet teremtene", és az EKB nem gondolja, hogy ez bekövetkezik. Constancio annak dacára mondta ezt, hogy a piacok jó ideje napirenden tartják ezt a forgatókönyvet. Mint elmondta, az uniós vezetők és a görögök is azt szeretnék, ha Görögország a jövőben is a közös valutát használná.

Vítor Constancio szerint az EKB számára „rendkívül nehéz, ha nem egyenesen lehetetlen" volna megbecsülni, milyen következményekkel járna, ha egy ország kilépne az euróövezetből. Az EKB portugál alelnöke úgy véli, az adósságválság újbóli fellángolása az elmúlt hetekben sokkal inkább az Olaszországból és Spanyolországból érkező híreknek tudható be. „Ennek semmi köze Görögországhoz" – szögezte le Constancio.

A Pénzügyi Stabilitási Jelentés ismertetésekor a frankfurti Európai Központi Bank alelnöke azt is elmondta: nem osztja azt a német nézetet, miszerint a bankunió csak akkor működőképes, ha előbb létrejön a fiskális, vagyis költségvetési unió. A határokon átnyúló bankfelügyeleti rendszer, egy bankkonszolidációs alap és a közös európai betétbiztosítás terve nem igényel nagy mennyiségű közpénzt a tagállamok adófizetőitől – áll a központi bank jelentésében.

Az EKB szerint bár ennek létrehozása nyilván eltart egy ideig, és jogi változtatásokat is igényel, három szempontból is hasznos volna. Egyrészt erősítené a bankok ellenőrzését az eurózónában, ezzel segítené a pénzügyi integrációt. Másrészt korlátozná a makrogazdasági egyensúlytalanságokat, amivel zökkenőmentesebbé tenné a közös monetáris politika működését. Harmadrészt „minimalizálná az adófizetők kockázatát a pénzügyi intézmények megfelelő hozzájárulása révén" – írja a EKB féléves jelentése.