A világ egyik leggazdagabbja fektetett az YPF-be

2012.06.15. 10:09

A világ egyik leggazdagabb üzletembereként számon tartott mexikói Carlos Slim 8,4%-os részesedést szerzett abban az argentin olajvállalatban, melyből pár hónappal ezelőtt elegánsnak éppen nem nevezhető módon kitessékelték az addig 51%-os részesedést birtokló spanyol Repsolt.

Az YPF közleményben jelezte Carlos Slim részesedésszerzését, melyet hosszú távú befektetésként aposztrofálnak. Azt is megjegyzik, hogy a vagyonos üzletember lépése a cégbe vetett bizalomnak köszönhető, és egyben jelzés is a pénzügyi piacoknak.

Persze a befektetők ilyen hamar azért nem felejtenek. Az argentin elnök áprilisban jelentette be az YPF visszaállamosítását, az addig 51%-os részesedést birtokló spanyol Repsolnak mindössze 6%-ot sikerült megtartania (és további 6%-ot szerzett a másik nagytulajdonostól), és a tizenhét fős vezető testületből csupán egyetlen helyet. A Repsol 10 milliárd dolláros kártérítést követel, az YPF azonban saját értékbecslésére támaszkodva mondana egy árat, ami várhatóan elmarad majd a spanyol követelés nagyságától.