Kiszáradhat az európai országmentő alap

2012.06.17. 16:14 Módosítva: 2012.06.17. 16:14

Az euróövezeti mentőalapoknak már nincs pénzük egy nagyobb tagország megsegítésére - így vélekednek a kereskedelmi bankok, miután az euróövezet június 9-én elvi szinten döntött Spanyolország megsegítéséről 100 milliárd euró erejéig.

A most működő, ideiglenes euróövezeti mentőalap (EFSF) és a többi mentőprogram maradék képessége ez után 251 milliárd euróig terjed, és "ez azt jelenti, hogy az euróövezeti mentőalapok a jelenlegi felhatalmazásuk és szerkezetük értelmében elegendő pénzzel rendelkeznek egy kis gazdaság megsegítésére, de aligha elégségesek bármelyik nagy ország számára" - olvasható a világ legnagyobb magán kereskedelmi bankjainak képviselete, a több mint 450 tagú Nemzetközi Pénzügyi Intézet (International Institute of Finance - IIF) vasárnap megjelent havi jelentésében.

Az euróövezeti országok a második félévben megkezdik az állandónak szánt mentőalap, az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) feltöltését a megfelelő garanciákkal, de a teljes további - azaz még nem lekötött - mentőképesség úgyis csak 500 milliárd euró körül lesz.

Az IIF szakértői szerint a Spanyolországnak szánt 100 milliárd euró "több mint elég" a megcélzott probléma, vagyis az ingatlanárak csökkenése miatt megrendült spanyol kereskedelmi bankok tőkefeltöltésére, a további piaci veszteségeik elleni tartalékolásra, de a befektetők folytatódó vonakodása is érthető, mivel a segítség feltételei még ködösek.

Az IIF szerint nem lenne jó, ha az derülne ki, hogy az ESM-nek elsőbbsége lesz a törlesztésre. Ez azt jelentené, hogy ha a spanyol kormánynak nehézségei támadnának, akkor először az ESM számára kell törlesztenie, és csak a maradék jutna a spanyol állampapírok eddigi és későbbi magán vásárlóinak. Ez az eshetőség okozta, hogy a spanyol állampírok hozama a múlt héten rekord szintre emelkedett, éppen az után és annak ellenére, hogy az euróövezet készségét nyilvánította a piac által régóta sürgetett pénzügyi segítség megadására. "Ezért igen gyorsan tisztázni kell, ki a kiemelt és ki az alárendelt hitelező" Spanyolország ügyében - figyelmeztetett az IIF.