Spanyolország egyre nagyobb bajban

2012.06.19. 12:40

Egyre nehezebb helyzetben van Spanyolországra a pénzpiacokon, a keddi állampapír aukción már rövid lejáratra is veszedelmesen magasra emelkedtek a hozamok.

A 3 milliárd eurónyi felkínált állampapírt lejegyezték ugyan, de 12 havi és 18 havi futamidőre a hozam 5,074, illetve 5,107 százalékra emelkedett, míg májusban még 2,9, illetve 3,3 százalékon állt. Szakértők szerint ilyen lejáratra, ilyen hozammal hosszabb távon fenntarthatatlan a finanszírozás.

Spanyol lapok kedden azt jelentették, hogy a spanyol bankrendszer átvilágításával megbízott Oliver Wyman és Roland Berger cég szerint a bankoknak közel 150 milliárd euró tőkeinjekcióra van szükségük, jóval többre annál a 100 milliárdnál, amennyi uniós alapokból várhatóan rendelkezésre fog állni. A két cég várhatóan ezen a héten ismerteti a felmérés eredményét.

Az MKB elemzése szerint a hozamszint emelkedése azt mutatja, hogy a befektetők csak az államadósság növekedését árazták be, az nem jelent meg az hozamokban, hogy a bankok feltőkésítése időt biztosítana a kormány számára a költségvetési kiigazítás végrehajtására.