A kínaiak szakmányban hamisítják a statisztikát

2012.06.26. 07:38

A helyi önkormányzatoknál nagyüzemben hamisítják a statisztikákat Kínában − állítja a New York Times nevük elhallgatását kérő kínai üzletemberekre hivatkozva. A lap forrásai szerint az önkormányzatoknál az összes jelentős adatot kozmetikázzák, idézi a NYT cikkét a Napi Gazdaság.

Ilyen például, hogy elhallgatják a csökkenő áramtermelés miatt felhalmozódott felesleges szénkészleteket, a vállalatokat pedig arra biztatják, hogy kétféle módon vezessék könyveiket és a nyilvánosságnak szánt, a valósnál jobb képet festő verzióhoz hamis számlákat biztosítanak.

A bonyolultabban begyűjthető statisztikák esetében − például az ipari termelésre vonatkozó adatsoroknál − a gyakorlat a lapnak nyilatkozó vezetők szerint az, hogy 1-2 százalékkal felülbecslik a tényszámokat. Az újság szerint korábban is voltak kétségek a kínai statisztikák pontosságával kapcsolatban.

Ami most újdonság, hogy a jelenlegi helyzetben valóban rossz számokat kell − egyre nehezebben − elkendőzniük a hatóságoknak. Ebben közrejátszik, hogy a párton belüli előléptetésben akkor reménykedhetnek az önkormányzati tisztségviselők, ha a hozzájuk tartozó régió gazdasági teljesítménye jól alakul.