Megteltek a széfek a svájci bankokban

2012.06.26. 14:24
A gazdasági bizonytalanság miatt jelentősen megnőtt a svájci bankok iránti érdeklődés a vagyonukat féltő befektetők körében. Az utóbbi időben több, pénzügyi stabilitásáról ismert svájci bank is arról számolt be, hogy széfjeik megteltek.

Az európai adósságválság, valamint az emelkedő inflációtól való félelem arra ösztönzi a befektetőket, hogy extra védelmet keressenek pénzüknek. Néhány svájci bank emiatt arról számolt be a Reuters cikke szerint, hogy elfogytak náluk a trezor helyek. Albert Steck, a Migros Bank szóvivője elmondta, az utóbbi időben a biztonsági széfek iránti érdeklődés emelkedését tapasztalták és több bankfiókjukban már az összes széfet kibérelték.

A növekvő aggodalom másik biztos jele, hogy a gazdasági világválság 2008-as kezdete óta nem volt ilyen magas a kereslet a svájci frank iránt. A Svájci Nemzeti Bank szóvivője elmondta, az emberek elsősorban az ezer frankos címletet keresik, ami arra utal, hogy értékmegőrzésre használják a svájci valutát.

A jegybankok az elmúlt években hatalmas mennyiségű pénzt pumpálnak a piacokra, emiatt sokan az infláció drasztikus emelkedésétől tartanak. Ennek következménye, hogy megnőtt a kereslet az értéktartó befektetések, például az arany iránt. Erre utal, hogy a zürichi Zürcher Kantonalbank szerint a tőzsdén jegyzett aranypiaci befektetési alapok iránti kereslet 2009 óta több mint 20 százalékkal emelkedett. A festmények és ingatlanok hagyományosan szintén jó befektetésnek számítanak zavaros időkben, emiatt a svájci lakáspiacon robbanásszerű bővülés figyelhető meg és a festmények ára is emelkedésnek indult.

A bizonytalan gazdasági helyzet mellett az adóelkerülés lehetősége is ösztönzőleg hat a svájci trezorok iránti keresletre. Svájc ugyan cáfolta, hogy a trezorok használata lehetővé tenné, hogy az emberek tömegesen kerüljék el az adófizetést, ugyanakkor hivatalosan semmilyen statisztika nincs róla, hogy mennyi adózatlan vagyon van a nagyjából 2000 milliárd dollárnyi (485 000 milliárd forintnyi) külföldi tőkét őrző svájci bankokban. Becslések szerint csak a németek 200 milliárd adózatlan eurót tartanak Svájcban.