Szerbekkel csaptak össze koszovói rendőrök

2012.06.28. 18:23 Módosítva: 2012.06.28. 19:49
Több mint ötvenen megsérültek helyi rendőrök és szerbiai látogatók csütörtöki koszovói összecsapásában, egy szerb életveszélyes lövést kapott.

Az összecsapásra azután került sor, hogy a mintegy hetven Szerbiából érkező, nagyrészt fiatal embert – aki busszal utazott volna az 1389-es rigómezei csata helyszínére – a hatóságok visszafordították, mert "agresszívvé váltak, lerészegedtek, provokálták a rendőröket és a lakosságot".

Szerbiai egészségügyi szervek szerint egy meglőtt szerb életveszélyes állapotban van, öt embert szintén lőtt sebekkel kezelnek. Összesen húsz szerb sérült meg.

A futballszurkolókból álló szerb csoport a rigómezei csata évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésre tartott. A csatában a Lázár cár vezette szerb csapatok vereséget szenvedtek a törököktől. Rigómező a szerbek szemében kultikus hely.

A koszovói rendőrség nem erősítette meg, hogy éles lőszert használtak volna. A helyi hatóságok szerint kilenc rendőrt kórházban ápolnak, további huszonhárman könnyebb sérüléseket szenvedtek az összecsapásban.

Bajram Rexhepi koszovói belügyminiszter azt mondta, hogy a szerbiai fiatalok kövekkel és más tárgyakkal dobálták meg a rendőröket, miután kiutasították őket Koszovó területéről. 
Atifete Jahjaga elnök azt ígérte, hogy a hatóságok a jövőben minden hasonló csoportot megállítanak majd, mivel azok veszélyeztetik a közrendet, és tovább rontják a koszovói biztonsági helyzetet.