Afrika felé nyit Irán az embargó után

2012.07.03. 16:29

Új olaj-adásvételi szerződést írt alá Irán egy meg nem nevezett afrikai országgal, alig két nappal azután, hogy az Európai Unió embargót vetett ki az iráni kőolajra. Az iráni Nemzeti Olajvállalat nemzetközi ügyekért felelős igazgatója elmondta, cége elfogadta az embargó rendelkezéseit, és új piacokat kezdett keresni – közölte a platts.com.

"Az exportra megcélzott új piacok között szerepelnek az afrikai országok. Bár Európa felé megállt a kereskedés, de új szerződést írtunk alá egy másik vásárló országgal” – nyilatkozta az igazgató. A társaság már a múlthéten bejelentette, hogy keresik az európai finomítók megfelelő alternatíváit. A lehetőséges vásárlók között tartják számon Kenyát, de az energiahordozók hiányával küszködő India is fontos piaca lehet az iráni olajnak.

Irán ellen az Európai Unió jelentős szankciót léptetett életbe vasárnap, amellyel előzetes számítások szerint az ország bevételeinek húsz százalékát is elveszítheti. Rosztam Kászemi iráni olajminiszter azonban már korábban is kiemelte, hogy országával szemben évek óta folyamatosan léptetnek életbe szankciókat, amik azonban sosem értek el jelentős eredményt.

Az embargók bevezetésének célja, hogy rábírják Iránt jelenleg is folyó atomprogramjának befejezésére, eddig azonban nem jártak sikerrel a nyugati országok.