Spanyolország még júliusban 30 milliárd eurót kap

2012.07.10. 06:54

Kedd hajnalban megállapodtak az euróövezeti országok pénzügyminiszterei, Spanyolország még júliusban megkapja a mentőcsomag első részletét, 30 milliárd eurót. A pénzt a spanyol bankok újratőkésítésére kell használni.

Az euróövezeti pénzügyminiszterek az Eurócsoport élére újraválasztott Jean-Claude Juncker tájékoztatása szerint most egy memorandum tervezetéről állapodtak meg, a cél az, hogy "ezt a hónap második felében hivatalos formába öntsék, lehetővé téve 30 milliárd euró átutalását".

Spanyolország emellett mentességet kapott a maastrichti kritériumok alól is. Oli Rehn pénzügyi biztos tájékoztatása szerint csak 2014-re kell a 3 százalékos küszöb alá csökkenteni államadósságát, amely 2012-ben a célként kitűzött 5,3 százalék helyett 6,3 százalék lehet.

A spanyol bankok újratőkésítését célzó csomagról, amelynek teljes összege szükség esetén akár százmilliárd euróra is rúghat, az Eurócsoport július 20-i találkozóján hoznak majd végleges döntést.

A spanyol bankmentést az újonnan létrehozott Európai Stabilitási Mechanizmus finanszírozza, azaz immár nincs szükség hozzá a tagállamok garanciájára. Felügyeleti rendszerre viszont ige, ezt a tervek szerint az Európai Központi Bank láthatná el. Az erre vonatkozó javaslatokat szeptemberig kell benyújtani.