Bőrszín alapján osztott hitelt a Wells Fargo?

2012.07.13. 14:10

175 millió dollárt fizethet a Wells Fargo, mert a gyanú szerint magasabb kamat és díj mellett adott hitelt afroamerikai és spanyol ajkú ügyfeleinek a lakáspiaci fellendülés idején, mint más ügyfeleinek, közölte az amerikai igazságügyi minisztérium csütörtökön a Reuters szerint.

A Wells Fargo tagadja, hogy származás szerinti megkülönböztetést alkalmazott volna a hitelek árazásában, a megállapodást csak azért írta alá, hogy elkerülje a pereskedést az igazságügyi minisztériummal.

A kormányzati vizsgálat 34 ezer olyan esetet talált, amikor afroamerikai és spanyol ajkú ügyfelek esetében a hasonló hitelezési profillal rendelkező fehér ügyfeleknél magasabb díjakat és kamatokat alkalmazott a bank, 4000 esetben másodrendű besorolást kaptak.

A Wells Fargo egyrészt 125 millió dollárt fizethet azoknak az ügyfeleknek, akiknek állítólag 2004 és 2009 között drágább hitelt adott, és 50 millió dollárral kell támogatnia nyolc nagyvárosi térség otthonteremtési programjait. A Wells Fargo és a minisztérium megegyezést még a bíróságnak is jóvá kell hagynia. Legutóbb decemberben a Bank of America által felvásárolt Countrywide Financial 335 millió dollárt fizetett ki hasonló ügyben.