Még súlyosabb visszaesést jósol az EBRD

2012.07.25. 09:07
Meredeken lassul az idén a szélesebb értelemben vett közép- és kelet-európai térség gazdasági növekedése, mivel a régión belül folyamatosan terjednek kelet felé az euróövezeti adósságválság átszűrődő hatásai - jósolta legújabbb előrejelzésében az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD).

A pénzintézet a térség több országában, köztük Magyarországon egész évi idei recesszióval számol, és rontotta is a magyar gazdaság teljesítményére adott előrejelzését.

A bank szerdai előrejelzése szerint a szélesebb régión belül a közép-európai és a balti gazdaságokban ennél is gyengébb, a tavalyi 3,5 százalékos átlag után az idén 1,7 százalékos növekedés várható, 2013-ban pedig 1,9 százalékig élénkülhet a GDP-növekedés üteme.

Az e szűkebb térségre szóló új idei EBRD-előrejelzés 0,1 százalékponttal jobb a májusinál, a 2013-ra vonatkozó prognózist azonban a pénzintézet alaposan rontotta, mivel az előző jelentésben még 2,3 százalékos jövő évi növekedési várakozás szerepelt Közép-Európára és a balti országokra.

Magyarországon az EBRD 2012 egészére a májusban jósolt 1,0 százalékos gazdasági visszaesés helyett most már 1,3 százalékos idei GDP-mínuszt jósol. A bank rontotta jövő évi magyar növekedési előrejelzését is: a szerdai jelentés szerint 2013-ban a magyar gazdaság teljesítménye 0,4 százalékkal növekedhet a májusi EBRD-jelentésben valószínűsített 0,7 százalék helyett.

Az EBRD az idén Horvátországban is a korábban jósoltnál mélyebb recessziót vár: szerdai londoni becslésében 1,2 százalékos horvátországi GDP-visszaesés szerepel 2012 egészére a májusban prognosztizált 0,6 százalékos mínusz helyett.

A bank az idei év egészére még jóval mélyebb, 2,0 százalékos recessziót jósol Szlovéniában; ez változatlan prognózis a májusihoz képest.

Nem csak egy baj van

A jelentés Magyarországgal foglalkozó részében az EBRD annak a véleményének ad hangot, hogy az általa várt idei recesszió fő tényezője továbbra is a hazai fogyasztás zsugorodása. Emellett a jórészt külföldi tulajdonú bankrendszerben zajló hitelforrás-csökkentő tőkeleépítési folyamat is visszahúzó erővel hat a növekedésre, és "nem javította a bankszektorbeli hangulatot" az újonnan bevezetett tranzakciós illeték, amely tovább növeli a bankrendszer eddig is magas adóterheit.

Az EU-nak beterjesztett új konvergenciaprogram hangsúlyozza a költségvetési fenntarthatóság helyreállítása melletti elkötelezettséget, és az IMF–EU-tárgyalások elkezdése erősítheti azokat a várakozásokat, hogy az ország költségvetési és külső sebezhetőségeit sikerül kezelni.

Az EBRD szerint azonban több olyan adóügyi és szabályozási kérdés is van, amelyek komoly mértékben nehezíteni fogják az IMF–EU-tárgyalások gyors befejezését.  • Tippek
  • Hírek