Pénzmosás egy 150 éves brit bankban

2012.08.06. 20:09 Módosítva: 2012.08.06. 20:34

Kik vagytok ti amerikaiak, hogy megmondjátok nekünk vagy a világ többi részének, üzletelünk-e Iránnak vagy sem – ezt írta az angol Standard Chartered Bank (SCB) egyik vezetője a New York-i irodájuk egyik munkatársának, a levél ma már az ottani pénzügyi felügyeletnél zajló vizsgálat anyagának a része.

Az 1853-ban alapított, rögtön nemzetközi tranzakciókra, a brit gyarmatokra koncentráló, ma pedig 70 országban jelenlevő, ám profitja 90 százalékát Ázsiából, Afrikából és a Közel-Keletről szerző bankot a New York-i felügyelet most azzal gyanúsítja, hogy az elmúlt 10 évben 250 milliárd dollár értékben működött közre különböző, az amerikai jog által tiltott pénzügyi tranzakciókban – Iránnal működtek együtt pénzmosási akciókban. A bank haszna a jutalékokon és díjakon keresztül dollár százmillókra rúgott az ügyleteken – idézi a jelentést a BBC.

Az ügy komolyságát mutatja, hogy nemrég a brit HSBC bankot vádolta az amerikai szenátus pénzmosási ügyekkel, és a bank máris 700 millió dollárt különített el az ügy kapcsán esetleg felmerülő büntetésekre, költségekre.

Az amerikai hatóság szerint kilenc hónapig vizsgálták a Standard Chartered számláit, tranzakciót, és úgy látják, Iránon kívül is számos országgal volt illegális kapcsolata a cégnek, köztük Líbiával és Szudánnal. A vizsgálat szerint az SCB működése kiszolgáltatta az USA pénzügyi rendszerét terroristáknak, és lehetővé tette egyéb bűncselekményekből származó pénzek mosását, miközben elmulasztották az ezzel kapcsolatos kötelező adatszolgáltatásokat.