Ez a durva, nem a telefonadó

2012.08.15. 07:57
Az orosz Uzdunrobita mobilcég összeveszett az üzbég kormánnyal. Kilencmillió mobilt kapcsoltak ki. Üzbegisztánban nem a jog uralkodik a hatalom felett.

Egy szép nyári napon több mint kilencmillió üzbég arra ébredt, hogy nem tudja használni mobiltelefonját, mert a kormány végleg visszavonta az ország legnagyobb mobilszolgáltatójának működési engedélyét, írja a Napi Gazdaság.

Az orosz MTS leányvállalata, az Uzdunrobita 40 százalékos piaci részesedéssel rendelkezett, mielőtt összeakasztotta bajuszát a hatóságokkal, amelyek rapid döntésük előtt kevéssé mérlegelték, hogy a vállalat céges és magánügyfelei hogyan fogják menedzselni életüket elnémult mobiljaik nélkül. A másik operátort kereső emberek ellepték a többi szolgálató irodáját, az egymás lábán taposó, hosszú sorokban álló jelentkezőket csak úgy tudták fogadni, hogy éjfélig meghosszabbították a nyitvatartási időt.

A hatóságok, amelyek adóelkerüléssel és szolgáltatási licencszerződése megszegésével vádolják az Uzdunrobitát, az engedély megvonása után azonnal letartóztatták a cég számos vezetőjét, a vezérigazgató fejvesztve hagyta el Üzbegisztánt. Az MTS jelezte, hogy bírósági eljárással torolja meg a leányvállalatán esett sérelmet.

Némi gyanút kelt az üzbég kormány semlegességével kapcsolatban, hogy az utóbbi időben számos külföldi cég ellen indítottak hasonló eljárást. A brit Oxus Gold, amely 2004 óta bányászott aranyat az országban, ugyanezen okokból eladta bányáját és most azért pereskedik, mert szerinte áron alul kényszerült megválni vagyonától. Egy török és egy indiai vállalat is távozott Üzbegisztánból, mert úgy érezték, hogy az országban nem igazán a jog uralkodik a hatalom felett.