Optimistábbak az alapkezelők

2012.08.15. 08:03
Jelentősen javult augusztusban a befektetők hangulata, a portfóliómenedzserek pedig növelték kitettségüket a kockázatosabb eszközök irányába.

A júliusi mélypont után jelentősen javult a befektetők hangulata a Bank of America Merrill Lynch friss alapkezelői felmérése szerint,írja a Napi Gazdaság. Az összesen 640 milliárd dollár befektetéséért felelős 232 szakértő immár nettó 15 százaléka véli úgy, hogy a világgazdaság erősödni fog a következő 12 hónap során, júliusban még 13 százalék a gyengülés mellett tette le a voksát. Ez a 28 bázispontos ugrás a legnagyobb, amelyet a felmérésben 2009. április-május óta, a pénzügyi válság mélypontját követően mértek. A BofA Merrill Lynch növekedési várakozások indexe 49 pontra ugrott 37-ről egy hónap leforgása alatt.

Az augusztusi ugrás a befektetői bizalomban sokkal inkább köszönhető a monetáris politikával kapcsolatos pozitív várakozásoknak, mint a pozitív makrogazdasági adatoknak. A felmérés alapján az igazi kockázat az, hogy ha a jegybankok mégsem lépnek a következő időszakban, az erőteljes negatív reakciókkal járhat a globális piacokon - mondta Gary Baker, a BofA Merrill Lynch vezető európai részvénystratégája. Eközben a befektetői pozicionáltság nem mutat olyan jelentős változást, mint a hangulat, a kötvények aránya magas a portfóliókban, s a legciklikusabb szektorok részvényeit változatlanul kerülik - tette hozzá Michael Hartnett, a bank vezető globális részvénystratégája.

Miután az év jelentős részében a befektetők hátat fordítottak az eurózónának, ez a negatív hangulat végre enyhülni látszik. A felmérés szerint immár több befektető szeretné alulsúlyozni az amerikai részvényeket, mint az európaiakat, ami nagy változás az eddig megszokott képhez képest. Most már csak a válaszadók nettó 5 százaléka akarta az európai részvényeket alulsúlyozáson tartani, szemben az egy hónappal korábbi 18 százalékkal. Ezzel szemben az amerikai részvényeket immár 9 százalék alulsúlyozná. Ezzel párhuzamosan egyre kevesebben gondolják, hogy a piacokat fenyegető legnagyobb veszély az eurózóna adósságválsága, s nőtt azok száma, akik inkább az amerikai államadósság mértékét tartják annak.

A befektetők szinte minden kockázatosabb eszközosztályban növelték kitettségüket, a jelek szerint ráuntak arra, hogy a partvonalról szemléljék az eseményeket. Az ingatlanpiaci befektetések aránya 2007 óta nem látott magasságba emelkedett, a szektort öt év óta először súlyozzák felül. Az alapkezelők nettó 12 százaléka felülsúlyozza a részvényeket is, júliusban még nettó 3 százalék alulsúlyozásuk mellett döntött.