Mihály
2 °C
16 °C

Jelentős betétkivonás Spanyolországban

2012.08.28. 14:20

A szokásosnál több pénzt vontak ki a spanyol bankrendszerből az ügyfelek júliusban, miután Spanyolország az eurózóna adósságválságának kellős közepén találta magát, és a bankszektora iráni befektetői bizalom is megrendült. A magánszektor betétállománya ugyanis csaknem 5 százalékkal csökkent egyetlen hónap leforgása alatt – számolt be a Reuters.

A június végi 1583 milliárd euróról 1509 milliárd euróra csökkent a spanyol magánszektor betétállománya július folyamán. Mint ismeretes, az előző hónapban Spanyolország 100 milliárd eurós bankmentő csomagot kért. A gazdasági miniszter minapi nyilatkozata alapján ugyanakkor ebből várhatóan csak 60 milliárd eurót hív le Spanyolország a következő hónapokban.

Örvendetes fejlemény, hogy az Európai központi Bank által kedden közölt adatok szerint Görögországban ugyanakkor megállt a betétállomány csökkenése. Ez annak köszönhető, hogy a megismételt görög választások eredménye enyhítette a görög eurózóna-kilépéssel kapcsolatos aggodalmakat.

Görögországban júliusban 2 százalékal emelkedett a magánszektor betétállománya, miután egy hónappal korábban 5 százalékkal csökkent. 2009 decemberi csúcsához képest azonban így is harmadával kisebb a betétállomány nagysága, amely július végén 159,4 milliárd euróra rúgott. Írországban 1 százalékkal nőtt július folyamán a magánszektor betétállománya, Portugáliában és Olaszországban viszont lényegében változatlan maradt.