Draghi: Rendkívüli intézkedések kellenek

2012.08.29. 13:33

Az Európai Központi Banknak olykor "rendkívüli intézkedésekhez" kell folyamodnia, hogy megőrizze a monetáris politika hatékonyságát, de mandátumának keretein belül fog cselekedni - fejette ki Mario Draghi, az EKB elnöke a Die Welt című német hetilapnak írt szerdán publikált cikkében.

Az árstabilitás megőrzése Draghi szerint "néha megköveteli tőlünk, hogy túllépjünk a monetáris politika hagyományos eszközein", amikor a pénzpiacok "széttöredezettek vagy irreális félelmek ülnek rajtuk".

Draghi írása megerősítette azokat a piaci véleményeket, hogy az EKB már a szeptemberi kormányzótanácsi ülésen dönt egy új kötvényvásárlási program beindításáról a gyengélkedő euróövezeti országok állampapírhozamainak leszorítására.

Draghi már egy júliusi londoni befektetési konferencián kijelentette, hogy "felhatalmazásán belül az EKB bármit kész megtenni az euró megvédésére", hozzáfűzve, hogy a válságországok állampapírjainak magas kamatszintje "zavarja a monetáris politika transzmissziós csatornáinak működését". Elemzők szerint már ez világos utalás volt arra, hogy az EKB kész beavatkozni az államadósság-piacon a hozamok leszorítása érdekében.

Az EKB kormányzótanácsának hó eleji ülése után tartott sajtótájékoztatón Draghi már ki is jelentette, hogy az EKB nyílt piaci műveleteket fog végrehajtani, a céljai eléréséhez szükséges méretekben, és a részleteket a következő hetekben dolgozzák ki.

A kötvényvásárlási programnak azonban erős ellenzéke is van, élén Jens Weidmannal, a Bundesbank elnökével, aki az EKB kormányzó tanácsában is ott ül. Weidmann a Spiegel német hetilapban megjelent interjúban elmondta: azok az állampapírok, amelyeket az EKB felvásárol, az EKB és az euróövezeti központi bankok együttes rendszerének mérlegét terhelnék. Ezt a rendszert pedig az euróövezeti adófizetők pénzéből tartják fenn, vagyis a kormánykötvények révén az egyes tagországok adósságtörlesztési kockázata az egész közösséget terhelné. A demokrácia szabályai szerint egy ilyen kérdésben "a parlamentnek kell dönteni, nem pedig a központi banknak" - mondta Weidmann.

Az államkötvények vásárlása közvetlenül a kibocsátó kormányoktól ráadásul csaknem olyan, mintha az EKB a bankóprés beindításával finanszírozná az euróövezeti államokat, ami nem csupán az infláció megugrásával fenyeget, hanem olyan lehet mint a kábítószer, a jegybanki tőkeinjekcióktól való függőséget alakíthat ki az ilyen módon támogatott államokban - mondta Weidmann.