A becsültnél gyorsabban pusztít a válság

2012.09.10. 11:28
Rossz statisztikai adatokkal indult a hét: kiderült, hogy az olasz, a japán és az osztrák gazdaság is rosszabbul teljesített a második negyedévben, mint azt az előzetes becslésben várták. A japán és az osztrák bővülés a jósolt fele – az osztrák érték a stagnálás közelében van –, az olasz visszaesés csak kicsivel nagyobb a korábban mondottnál.

Rontott a japán kormány a második negyedéves GDP-adatokon: a korábban bejelentett 1,4 százalék helyett a hétfőn közzétett és a már korrigált számok szerint 0,7 százalékkal bővült a japán gazdaság 2012 második negyedévében. Az esztendő első negyedévéhez képest gazdasági növekedés 0,2 százalékos volt, az előzetes becslések még 0,3 százalékról tettek említést.

Hivatalos értesülések szerint a várt gazdasági növekedés elmaradásának fő okát a csekélyebb belső kereslet, valamint a némileg gyengébb vállalati beruházások jelentették. Elemzők augusztusban még éves összevetésben 2,2 százalékos, negyedéves bázison pedig 0,6 százalékos növekedést vártak a második negyedévre.

Az előzetes becslésnél lassabban nőtt az osztrák gazdaság is a második negyedévben - közölte az Osztrák Gazdaságkutató Intézet (WIFO) hétfőn. A szervezet által közölt második becslés szerint az osztrák bruttó hazai termék negyedéves szinten 0,1 százalékkal nőtt április-júniusban a január-márciusi 0,5 százalékos bővülést követően. A WIFO korábban közzétett első becslése szerint 0,2 százalékkal nőtt az osztrák gazdaság a második negyedévben.

Egymást követő második negyedévben stagnált a lakossági fogyasztás, míg a kormányzati fogyasztás 0,2 százalékkal bővült az első negyedévi 0,4 százalékos növekedés után. Az eszközberuházások növekedési üteme ugyanakkor kevéssé lassult, 0,7 százalékkal nőtt április-júniusban a január-márciusi 0,8 százalékos növekedést követően - közölte a WIFO.

Az osztrák GDP éves összehasonlításban 0,1 százalékkal nőtt a második negyedévben, változatlan áras adatok szerint. Az első negyedévben még 2,1 százalékkal, 2011 negyedik negyedévében 0,4 százalékkal nőtt az osztrák gazdaság.

Míg az osztrákoknál és Japánban a vártnál lassabb növekedés, addig Olaszországban a becsültnél nagyobb visszaesés okoz gondot.  A nemzeti statisztikai hivatal hétfőn ismertetett adatai szerint a hazai össztermék (GDP) 0,8 százalékkal csökkent az első negyedévhez, és 2,6 százalékkal a tavalyi év azonos időszakához képest. Az ISTAT első becslésében még 0,7, illetve 2,5 százalékos visszaesés szerepelt, és az elemzők is jobb adatot vártak.

A statisztikai hivatal lefelé módosította az első negyedévre vonatkozó adatait is, eszerint a GDP negyedéves alapon 0,8 százalékkal, éves összevetésben 1,5 százalékkal esett. Olaszországban 2011 július óta csökken a GDP. A mostani második negyedévi visszaesést is döntően a belföldi fogyasztás gyengélkedése okozta, amely 1 százalékkal járult hozzá a GDP-csökkenéshez. Az export árnyalatnyit emelkedett, az import viszont csökkent.