Havi 40 000 000 000 $ zúdul a világra

2012.09.13. 18:41 Módosítva: 2012.09.13. 19:46

Folytatja az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed a gazdaság élénkítését szolgáló intézkedéseket. Csütörtökön magyar idő szerint kora este tartott beszédében Ben Bernanke, a Fed elnöke – a piacok várakozásának megfelelően – újabb eszközvásárlási programot jelentett be; a döntést a legfrissebb munkaerő-piaci adatokkal, a 8,1 százalékosra nőtt munkanélküliségi rátával indokolták.

A program keretében havonta 40 milliárd dollárnyi jelzáloglevelet vásárol a Fed, és folytatja a „csavar hadműveletként” ismert kötvénycsereprogramját. Piaci elemzők jelentősebb új programot vártak. Ezzel együtt is tény: Bernanke bejelentése nyomán intenzív erősödésbe kezdtek a New York-i tőzsdeindexek, elsősorban a DJIA-index, amit főleg a Banc of America árfolyamának emelkedése hajt felfelé. Szintén erősödik a szintén New York-i Nasdaq és S&P500 részvényindex. A forintnak is jót tett a bejelentés, a napközben 285 forint körüli euróárfolyam 282,5 forintos szint környékére süllyedt.

A havi 40 milliárd dollár forintban nagyjából 9000 milliárdnak felel meg. Ez azt jelenti, hogy a Fed nagyjából két hónap alatt a magyar államadósság teljes összegének megfelelő összeget szán az amerikai gazdaság stimulálására (míg három hónap alatt ugyanerre a célra a magyar GDP teljes összegét elkölti).

A Fed immár harmadik alkalommal jelentett be mennyiségi enyhítési, azaz kötvényvásárlási programot. Legutóbb 2010 novembere és 2011 júniusa között vásárolt 600 milliárd dollárnyi államkötvényt. Az Európai Központi Bank hasonló eszközeivel szemben a Fed nem sterilizálja kötvényvásárlásait, azaz nem tartja szinten a gazdaságban jelenlévő pénzmennyiséget – írja az MTI.

A Portfolio.hu beszámolt arról: Bernanke beszédének újdonsága volt az is, hogy változott a a kamatpálya várható alakulásával kapcsolatos kommunikáció. Az új céldátum 2015 közepe, ami azt jelenti, hogy előreláthatólag egészen addig marad a gyakorlatilag nulla százalékos kamat.