Szabadlábon védekezhet a csaló brókercégvezér

2012.09.17. 07:13

Az ügyben eljáró bíró pénteki végzése szerint szabadlábon védekezhet a Peregrine Financial Group volt vezérigazgatója, Russell Wasendorf. A férfi a döntést megelőzően bűnösnek vallota magát csalás, sikkasztás és a felügyelet félrevezetése tárgyában, amelyért akár 50 évre is ítélhetik − írja a Napi Gazdaság a Reuters nyomán.

A határidős brókercég 64 esztendős vezetője még július 9-én kísérelt meg öngyilkosságot, búcsúlevelében bevallva két évtizedes csalássorozatát, amelynek során ügyfeleinek több mint 100 millió dollárját sikkasztotta el. Ugyanakkor a határidős piacok felügyelete (CFTC) szerint az összeg akár a 200 milliót is elérheti, azt viszont egyelőre senki se tudja, hogy hol van a pénz vagy annak maradéka. A csődeljárás alá került Peregrine volt ügyfelei pedig még mindig nem férnek hozzá befagyasztott számláikhoz.

Wasendorfnak a bíró végzése szerint egy lelkipásztornál kell tartózkodnia, bokáján GPS-nyomkövetővel, a külföldre szökést (a volt vezérigazgató részesedéssel bír egy romániai építőipari cégben) megakadályozandó pedig útlevelét és minden vagyonát elkobozták.