IMF-vezér: Valódi vészhelyzet van

2012.10.04. 12:33

Sürgősen cselekedni kell az eurózónában, még mielőtt az Európai Központi Banknak (EKB) az euróövezeti megmentésére tett kezdeményezeinek tompulnak a hatásai – mondta el Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) főigazgatója. „Senki nem ér most rá. Valódi vészhelyzet van” – fogalmazott az IMF-vezér a Le Figaro című francia napilapban csütörtökön megjelent interjúban két héttel az eurózóna jövője szempontjából lényeginek ígérkező október 18-19-i brüsszeli csúcstalálkozóra utalva.

Lagarde szerint alapvető jelentőségű volt, hogy az EKB arról döntött: a makrogazdasági kiigazítások és ennek keretében végrehajtott strukturális és pénzügyi reformok ellenében felvásárolja a nehézségekkel küzdő országok szuverén kötvényeit.

„Nem szabad hagyni kifújni ennek az intézkedésnek a hatását még azelőtt, hogy az eurózóna építkezése és az Európai Unió integrációs munkája folytatódna. A megoldások költségei az idő múlásával egyre jobban emelkednek” – mondta az IMF főigazgatója. Hozzátette, hogy minél gyorsabban lépnek fel az európaiak nemzeti szinten, illetve az eurózónában együttesen, a dinamika annál gyorsabban változhat.

Lagarde elutasította azt a vádat, hogy az IMF kényszerítene megszorító politikát Európára. „Nem az öncélú megszorítás a célunk, hanem az, hogy az országok tartósan saját lábukra tudjanak állni, hogy önállóvá váljanak és a képesek legyenek a piacról finanszírozni magukat” – tette hozzá.

Szerinte a növekedés és a megszorítás nem összeférhetetlen, „vannak olyan intézkedések, amelyeket meg kell hozni a növekedés feltételeinek megteremtéséhez”.