IMF: romlott a világgazdaság állapota

2012.10.08. 23:57 Módosítva: 2012.10.09. 00:00
Tovább romlott a világgazdaság állapota 2012 júliusa óta, és a felerősödő kockázatok miatt lassabb növekedés várható. A valutaalap szerint az idén 1 százalékkal csökken, jövőre 0,8 százalékkal nő a magyar bruttó hazai termék.

Az IMF tokiói idő szerint kedd reggel kiadott legfrissebb Világgazdasági Kilátások kiadványa szerint a legfontosabb kérdés most az, hogy a világgazdaság csak az elhúzódó kilábalásnak egy újabb turbulens időszakához érkezett, vagy a mostani lassulás tartós hatásokon alapszik. A válasz azon múlik - írja az IMF -, hogy az európai és amerikai döntéshozók képesek-e előremutató módon megbirkózni az előttük álló rövid távú kihívásokkal.

A szervezet - egy folytatódó, sikeres válságkezelést feltételezve -  a világgazdaság egészére vonatkozóan 3,3 százalékos idei és 3,6 százalékos jövő évi GDP-növekedést vár, ami rendre 0,2, illetve 0,3 százalékponttal alacsonyabb a júliusban közzétett előrejelzésnél. Az IMF az euróövezetben az idén 0,4 százalékos gazdasági visszaesést, jövőre 0,2 százalékos növekedést vár. Az Egyesült Államokban az idén 2,2 százalékkal, 2013-ban 2,1 százalékkal bővülhet a GDP.

Az idén 1 százalékkal csökken, jövőre 0,8 százalékkal nő a magyar bruttó hazai termék (GDP). Az IMF legutóbbi, áprilisi jelentésében még 2012-re stagnálást, 2013-ban 1,8 százalékos növekedést várt. Júliusban, a hiteltárgyalások első körét lezáró közleményben a Nemzetközi Valutaalap delegációja úgy fogalmazott: "a nehéz külső és hazai környezet közepette a reál GDP az idei évben csökken, jövőre pedig szerény mértékben nő".

A Valutaalap októberi jelentésében 5,6 százalékos átlagos idei fogyasztói áremelkedést, 2013-ban 3,5 százalékos inflációt vár. Áprilisban még 5,2 százalékos idei és 3,5 százalékos jövő évi inflációt jelzett a szervezet.

A folyó fizetési mérleg többletét tekintve az IMF az idei évben valamivel alacsonyabb, a korábban jósolt 3,3 százalékos GDP-arányos többlet helyett 2,6 százalékos többletet, jövőre pedig magasabb, a korábban várt 1,2 százalék helyett 2,7 százalékos szufficitet vár.

Az IMF becslése szerint a munkanélküliek aránya a tavalyi 11 százalékról az idén 10,9 százalékra, jövőre 10,5 százalékra csökkenhet. Korábban 11,5 százalékos idei és 11,0 százalékos jövő évi munkanélküliségi rátát várt a szervezet.

A Valutaalap jelentésében kiemeli: "Európa fejlődő piacain a költségvetési konszolidáció szüksége nagy mértékben változik. Az olyan országokban, ahol magas az államadósság és a piac hangulatváltozásainak való kitettség, így Magyarországon, folytatni kell az egyenletes konszolidációt".

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter október 5-én jelentette be a kormány új, felülvizsgált makrogazdasági prognózisát, amely szerint a kabinet az idén 1,2 százalékos gazdasági visszaeséssel, jövőre 1 százalékos növekedéssel számol. A miniszter akkor nem közölt az inflációs pályára vonatkozó pontos előrejelzést, ám megjegyezte, hogy az idei 5,8 százalékról jövőre csak 5 százalék közelébe csökken a fogyasztói árak átlagos éves drágulási üteme. A kormány az idén 10,9 százalékos, 2013-ban 10,7 százalékos átlagos munkanélküliségi rátát vár.

A Magyar Nemzeti Bank szeptember végén, Inflációs jelentésében publikálta legfrissebb előrejelzéseit, amely szerint az idén 1,4 százalékos GDP-csökkenést, jövőre 0,7 százalékos növekedést vár. Az MNB szerint az éves átlagos infláció 2012-ben 5,8 százalék, 2013-ban 5,0 százalék lesz. A jegybank az idén 2,1 százalékos, jövőre 3,6 százalékos GDP-arányos többletet vár a folyó fizetési mérlegben.