Manipulálják a benzinárat Kaliforniában?

2012.10.09. 01:11
Rekordmagasságba, több helyen a gallononként az 5 dollárt (a literenként mintegy 290 forintot) meghaladó tartományba szöktek a benzinárak Kaliforniában, ami miatt hétfőn felmerült a manipuláció gyanúja.

A legnépesebb amerikai szövetségi állam kútjainál harmadik napja sorra dőlnek meg minden idők csúcsai. A benzin átlagára hétfőn gallononként 4,668 dollár (literenként mintegy 270 forint) volt. Los Angelestől délre egy töltőállomáson 6,65 dollárért (literenként mintegy 384 forintért) adták a legalacsonyabb, 87-es oktánszámú benzint.

Dianne Feinstein kaliforniai demokrata képviselő felszólította a Szövetségi Kereskedelmi Bizottságot (FTC), vizsgálja ki az ügyet annak érdekében, hogy megvédje a lakosságot a "rossz szándékú" üzleti manipulációtól. A szenátor szerint a nyilvánosan hozzáférhető adatok szerint semmi sem indokolja a rendkívüli áremelést.

Kaliforniában ideiglenesen le kellett zárni az Exxon Mobil egyik finomítóját és a Chevron egyik csővezetékét is, ám az adatokból Feinstein szerint az olvasható ki, hogy most gyakorlatilag ugyanannyi benzint állítanak elő, mint tavaly ilyenkor, és a készletek sem maradnak el az akkoriaktól.

Az árak az után szöktek a magasba, hogy Dél-Kaliforniában a múlt héten leállt az Exxon Mobil egyik olajfinomítója, de pénteken már újrakezdődött a termelés. A helyzetet az is befolyásolja, hogy továbbra sem üzemel az a Chevron-finomító, amelyben augusztus 6-án tűz ütött ki.

Szakértők szerint az árak, amelyek alig két hét alatt 60 centet (péntek óta 20 centet) emelkedtek, néhány napon belül visszatérnek a normális szintre. Kaliforniában a rendkívüli helyzetben a hatóságok engedélyezték, hogy az olajtársaságok elkezdjék árusítani a téli benzinkeveréket, amely rendes esetben csak október 31-től kerül a töltőállomásokra.