Még mélyebb bóvliba húzták Ciprust

2012.10.09. 07:28

Agresszív mértékben, egyszerre három fokozattal mélyen a spekulatív sávba minősítette vissza Ciprus kormánykötvény-kötelezettségeinek kockázati besorolását hétfőn a Moody's Investors Service, a ciprusi bankrendszerben mutatkozó problémákra hivatkozva.

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja az európai és az amerikai piaci zárások után, hétfő éjjel Londonban bejelentette, hogy az eddigi "Ba3"-ról - a köztes "B1" és B2" fokozatok kihagyásával - "B3"-ra rontotta a ciprusi államkötvény-osztályzatot, ráadásul az új besoroláson is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben.

Ha a Moody's innen is tovább rontaná a ciprusi osztályzatot, azzal Ciprus szuverén adósbesorolása a már rendkívüli befektetői kockázatokra figyelmeztető "Caa" kategóriába kerülne át. Ciprus adósbesorolása eddig is a spekulatív - vagyis befektetésre már nem ajánlott - sávban volt a Moody's módszertana szerint, ám a mostani leminősítés előtt csak három fokozat választotta el a befektetői kategória alsó szélétől, most már viszont hat.

Az osztályzatrontáshoz fűzött elemzésében a hitelminősítő közölte, hogy a meredek leminősítés első számú tényezője a ciprusi bankrendszer súlyos állapota, amelyet a görögországi és a ciprusi gazdasági kondíciók romlása idézett elő. A Moody's szerint ahhoz, hogy a ciprusi bankrendszer tőkeellátottsága megfelelő szinten maradhasson, valószínűleg a ciprusi kormánynak kell pénzügyi segítséget nyújtania, ez azonban az államadósság-teher fenntarthatóságát sodorhatja veszélybe.

A hitelminősítő közölte, hogy központi előrejelzési forgatókönyve alapján a három legnagyobb ciprusi banknak több mint 8 milliárd euró - a ciprusi hazai össztermék (GDP) 47 százalékát meghaladó - kormányzati tőkepótlásra lesz szüksége ahhoz, hogy alapszintű - Tier 1 - tőkemegfelelési rátájukat 10 százalékra lehessen visszaemelni. Ilyen mértékű állami tőkeinjekció esetén a Moody's számításai szerint a GDP-érték 140 százaléka fölé emelkedne a ciprusi államadósság-ráta.

A rontott szuverén osztályzaton fennhagyott negatív kilátás a Moody's elemzése szerint a rossz makrogazdasági környezetet tükrözi, és azt a gazdaságpolitikai bizonytalanságot, amely további kockázatokat jelent a ciprusi kormány hitelképességének erejére.  Ezzel kapcsolatban a hitelminősítő hangsúlyosan kiemeli, hogy Ciprus még nem jutott megállapodásra a Nemzetközi Valutaalap (IMF), az EU és az Európai Központi Bank (EKB) alkotta trojkával a majdani pénzügyi támogatás feltételrendszeréről, pedig e megállapodás az előfeltétele a külső segítségnek, amelyre Ciprusnak szüksége lesz ahhoz, hogy 2012 vége után is eleget tudjon tenni adósságtörlesztési kötelezettségeinek.

Ciprus már több mint egy éve nem fér hozzá a nemzetközi tőkepiacokhoz, és így a kormány nem tudja a piacról finanszírozni saját deficitjét vagy a bankok tőkeigényét. Mindemellett a szuverén ciprusi hitelképességet jelentős mértékben kikezdené, ha Görögország elhagyná az euróövezetet, mivel ennek súlyos hatásai lennének a ciprusi bankokra és általánosságban a ciprusi nemzetgazdaságra - hangsúlyozza londoni elemzésében a Moody's.

Ciprust a másik két nagy nemzetközi hitelminősítő is a befektetési szint alatti, spekulatív sávban tartja nyilván. A Standard & Poor's "BB" szintű - a Moody's most rontott besorolásánál eggyel magasabb -, a Fitch Ratings még eggyel jobb, "BB plusz" hosszú távú szuverén osztályzatot tart érvényben Ciprusra, de még ez utóbbi minősítés is egy fokozattal elmarad a befektetési ajánlású alapszinttől.