Amerika elkezdett törleszteni

2012.10.10. 08:27

A teljes amerikai adósságállomány 2006 óta nem volt ilyen alacsony szinten, igaz, így sem nevezhető elhanyagolhatónak, a GDP 329 százalékát teszi ki - szemlézi a Bloomberget a Napi Gazdaság. A 2008-ban 359 százalékon tetőző teljes adósságállomány - amely a GDP száz százalékát meghaladó államadósságból és a magánszektor adósságaiból áll - főként az ingatlanpiaci árzuhanás vége és a hitelhez konzervatívabb módon viszonyuló fogyasztók és vállalatok miatt mérséklődik.

A magánszektor adósságai főként e két hatás miatt 4 ezer milliárd dollárral, 40 ezer milliárd dollárra estek idén, a háztartások összvagyona - tehát az eszközök és a kötelezettségek különbsége - pedig a 2009. eleji 51 ezer milliárd dollárról 62,7 ezer milliárd dollárra emelkedett.

Elemzők szerint ez javíthatja a fogyasztást és az adófizetési tartalékokat, amivel hosszú távon javítható lesz a jelenleg fenntarthatatlannak tűnő államadósság-pálya is. Részben ezt az optimizmust tükrözi, hogy a tízéves amerikai államkötvények hozama jóval a történelmi átlag alatt, jelenleg 1,74 százalékon áll. Mások azonban figyelmeztetnek, hogy az utóbbi időben tapasztalt vagyonnövekedés eloszlása nem kiegyenlített a jövedelemkategóriák szerint.