Az IMF receptjei a válságra

2012.10.10. 07:45

Jelentős lépések történtek az elmúlt időszakban a költségvetési hiányok lefaragásában: jövőre a vizsgált országok mintegy felében a válság előtti szinten vagy az alatt lesz a deficit, idézi a Napi Gazdaság a Nemzetközi Valutaalap (IMF) legfrissebb Költségvetési monitorát.

A pénzügyi egyenlegek a fejlett gazdaságokban javultak leginkább, őket a feltörekvők, majd a fejlődők követik. Az e heti IMF/Világbank közgyűlés elé időzített, a Világgazdasági kilátásokkal egy időben közzétett jelentés szerint a GDP-arányos hiányok a feltörekvő gazdaságokban már korán tetőztek, a fejletteknél viszont 2014-2015 előtt nem várható stabilizálódás.

A lassúbb konszolidáció a sokkok nagyobb mértékének és a lanyha növekedésnek tudható be - vélik az IMF szakértői -, de néhány esetben hozzájárulnak a magas kamatok is, amelyek a döntéshozatali bizonytalanság és a bankrendszer törékenysége miatt alakultak ki.

Az államháztartások fenntarthatóbbá tételében elért eredmények ellenére a pénzügyi sérülékenység továbbra is nagy kockázatot jelent: még mindig nagyon magas az államadósságok újrafinanszírozási igénye, ami a pénzpiacok szeszélyének teszi ki a gazdaságokat.

Számos fejlett gazdaságban több évig folytatni kell a konszolidációs erőfeszítéseket ahhoz, hogy az adósságrátát a válság előtti szintre lehessen mérsékelni - ez a pozitív piaci reakcióknak is feltétele, a kedvező növekedési környezet mellett.

A gyengülő gazdasági növekedés és a folytatódó globális bizonytalanságok miatt viszont a pénzügyi kiigazítások mind gazdaságilag, mind politikailag nehezen fenntarthatóak. A döntéshozók mozgástere ismételten szűkül, miközben egyszerre kell törekedniük a közpénzügyek erősítésére, illetve arra, hogy ne vonják el a törékeny gazdasági növekedés forrásait.

A kiigazítási erőfeszítések hosszabb távú fenntartása viszont olyan intézkedéscsomagokat követel meg, amelyek mérséklik a negatív társadalmi hatásokat és növelik a foglalkoztatást, valamint a munkaerő-kínálatot a megfelelő adó- és más kiadásoldali intézkedéseken keresztül - mindezt erős pénzügyi intézményekkel megtámogatva.

A rendelkezésre álló finanszírozási keretek között a kiigazítás ütemének összhangban kell állnia az adott gazdaság állapotával - figyelmeztet az IMF. A vártnál gyengébb növekedés esetén az elsődleges védelmet a monetáris politikának és az automatikus pénzügyi stabilizátorok alkalmazásának kellene adnia.

Ha pedig a gazdaság bővülése számottevően elmarad a Világgazdasági kilátások (WEO) előrejelzéseitől, akkor a mozgástérrel még rendelkező országoknak lassítaniuk kellene a 2013-ra és azon túl tervezett kiigazításaik ütemét.

A rövid távú óvatosság azonban nem adhat okot a középtávon szükséges, szilárdabb alapokra helyezett államháztartási kiigazítások lassítására vagy elhalasztására, ez továbbra is a növekedés kulcsfontosságú követelménye. A jelentés megjegyzi: még a fiskális szempontból relatíve kényelmes helyzetben lévő országoknak is fenn kell tartaniuk egy megfelelő puffert, hogy kezelni tudják a sokkhatásokat.