Konstantin
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
14 °C
28 °C

Az EB zöld utat adott a tranzakciós adónak

2012.10.23. 16:39

Zöld jelzést adott az Európai Bizottság a pénzügyi tranzakciós adóra (financial transaction tax, FTT) irányuló kezdeményezésnek, tudatta közleményében a brüsszeli testület. A bizottság szerint a kezdeményezés minden jogi feltételnek megfelel, ezért azt javasolják az Európai Unió Tanácsának, hogy engedélyezze azt. A tanács mellett a megerősített együttműködés elindításához az Európai Parlament jóváhagyása is elengedhetetlen.

Az úgynevezett megerősített együttműködés értelmében legalább 9 tagállamnak kell írásban kifejeznie elkötelezettségét, hogy egy jól meghatározott területen mélyítenék együttműködésüket. Az FTT-ről 10 állam juttatott el ilyen értelmű nyilatkozatot a bizottsághoz, az eredeti javaslat a pénzintézetek közötti tranzakciókra 0,1 százalék, a származékos ügyletekre pedig 0,01 százalék tranzakciós adót vetne ki.

A kezdeményezésben Németország, Franciaország, Ausztria, Belgium, Portugália, Szlovénia, Görögország, Olaszország, Spanyolország és Szlovákia vesz részt, ami a bizottság értékelése szerint nemcsak azonnali és kézzelfogható előnyöket jelent ezeknek az országoknak, hanem a belső piac és az unió egészének működéséhez is hozzájárul.

„Ez az adónem többmilliárd euró, nagyon is elkélő többletbevételhez juttathatja a tagországokat ezekben a nehéz időkben. Ez a méltányosságról szól, biztosítani kell, hogy a válság terheiből a pénzügyi szektor is kivegye a részét, ne csak a hétköznapi emberek viseljék azt" – jelentette ki José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke.

A tagállamok nyilatkozatainak beérkezése után a bizottságnak meg kellett vizsgálnia, hogy a megerősített együttműködés hogyan érinti a részt vevő és kimaradó tagállamokat és az EU egészét, illetve hogy az együttműködés az EU érdekeit és céljait szolgálja és nem árt az egységes piacnak.

Az Európai Bizottság értékelése szerint az FTT erősítené az egységes piacot, mert egyszerűsíti a jogi környezetet, biztosítja a pénzügyi szektor hozzájárulását a válság költségeihez, továbbá a pénzügyi piacokat a „szerencsejátékszerű" kereskedéstől a reálgazdaságot támogató, stabilabb tevékenységek irányába igyekszik elmozdítani.

Az eredeti, az egész EU-ra kiterjedő FTT-ből az Európai Bizottság számításai szerint a tagállamok összesen 57 milliárd euró bevételre tehettek volna szert. A bizottság ismerteti azt is, hogy a megerősített együttműködés elindulása után ugyanolyan feltételekkel csatlakozhatnak majd, illetve ugyanolyan feltételek alapján vezethetik be az uniós FTT-t, mint a kezdeményezésben a kezdetektől részt vevő országok.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek