Románia új IMF-megállapodást akar

2012.11.08. 15:18 Módosítva: 2012.11.08. 15:18

Románia azt tervezi, hogy új hitelmegállapodást köt a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) azután, hogy a jelenlegi szerződés kifut 2013 áprilisában. Erről Traian Băsescu román államfő beszélt, amikor csütörtökön Bukarestben találkozott az IMF, az Európai Bizottság és a Világbank képviselőivel. Az államfő azt mondta, hogy az új megállapodás 1-2 évre szólna.

A Nemzetközi Valutaalap szakértői kedden érkeztek Bukarestbe a soron következő felülvizsgálati látogatásra, következtetésüket azonban csak a december 9-i parlamenti választások után ismertetik.

Románia 2011 tavaszán kötött az IMF-fel 3,6 milliárd euró értékű elővigyázatossági hitelmegállapodást. Ebből a nemzetközi pénzintézet eddig 3,2 milliárd eurót bocsátott Románia rendelkezésére.

A román hatóságok szerint ezt a pénzt nem kellett igénybe venniük, ugyanis Románia azzal a feltétellel kötött elővigyázatossági megállapodást, hogy csak váratlan válsághelyzet esetén nyúl az összeghez.

Az IMF szeptemberben hagyta jóvá a Románia által megkötött elővigyázatossági hitelmegállapodás keretében az előző, 519 millió euró értékű hitelrészlet folyósítását.