Továbbra is az Ikea tulajdonosa a leggazdagabb svájci

2012.12.03. 19:18

Továbbra is egy svéd a leggazdagabb svájci, nevezetesen Ingvar Kamprad, az Ikea bútoróriás tulajdonosa. Nettó vagyonát 39 milliárd svájci frankra becsüli a Bilan című svájci magazin.

Az újság szokásos éves gazdagsági listája 300 fős, ennek élén áll töretlenül a 86 esztendős Kamprad, aki nem Svédországban, hanem választott hazájában, Svájcban él már 36 éve. Vagyona az idén - a Bilan kalkulációja szerint - 1 milliárd svájci frankkal gyarapodott. Hajlott kora ellenére még mindig igen aktív. Amikor szeptemberben a svéd sajtóban olyan híresztelések keringtek, melyek szerint Kamprad nyugalomba vonul és az üzletet három fiára hagyja, alaptalannak mondta az értesüléseket, és azt felelte: "Annyira sok a dolgom, hogy meghalni sincs időm" - idézte a brit Metro újság.

Kamprad hatalmas gazdagsága ellenére legendásan szerényen él. Takarékosságával részben vállalatbirodalma 90 ezer alkalmazottjának akar példát mutatni, de csak részben, mivel alaptermészeténél fogva sem a rongyrázás embere. Pár éve egy tévéinterjúban megkérdezték tőle, hogy valóban egy régi Volvóval jár-e. "Régivel? Szinte vadonatúj. Még 15 éves sincs. Egészen. Vagy ha mégis, nem sokkal több."